Έντονη κινητικότητα πριν τη μάχη για τα πλεονάσματα

Από παλαιότερη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον Κυρ. Μητσοτάκη / Eurokinissi

Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλά τους τόνους για τη μάχη των πλεονασμάτων, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ρευστό, αν κρίνει κανείς από το ενδεχόμενο ενός βίαιου Brexit κι ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μετά τα πρώτα θετικά μηνύματα από το πρόσφατο συνέδριο του Economist, όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άνοιξαν παράθυρο για αλλαγές στους στόχους των πλεονασμάτων, φυσικά υπό προϋποθέσεις, νεώτερες πληροφορίες του economistas αναφέρουν ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί φέρεται διατεθειμένος να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Αθήνας, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του στην Κομισιόν το Φθινόπωρο. Πώς θα γίνει αυτό; Κατά βάση με την Έκθεση που θα αφήσει πίσω του, στην οποία θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η δυνατότητα ή η αναγκαιότητα αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή της πορεία.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητήσει με τον Κ. Μητσοτάκη, θα είναι το ύψος των πλεονασμάτων. Όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος, η απόφαση για την αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων θα ληφθεί σε κάθε περίπτωση από το Eurogroup, όπου ως γνωστόν το μπλοκ των Βόρειων (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία) δίνει γραμμή. Παρά ταύτα, εκτιμάται ότι μια θετική εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να βοηθήσει κι αυτή θα ενσωματωθεί- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- στην επόμενη Έκθεση Αξιολόγησης, η οποία θα φέρει την «υπογραφή» Μοσκοβισί.

Φυσικά στην Αθήνα δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η επιθυμητή δημοσιονομική χαλάρωση θα έρθει ως… ώριμο φρούτο. Μπορεί οι πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι ο ESM θα αναθεωρήσει τους υπολογισμούς του για το κόστος αναχρηματοδότησης του ελληνικού Χρέους μεσομακροπρόθεσμα, βελτιώνοντας τις παραδοχές για το ύψος των επιτοκίων στην Ανάλυση Βιωσιμότητας, ωστόσο ο δρόμος ως την ανάλογη αναθεώρηση των παραδοχών για τα πλεονάσματα παραμένει μακρύς και δύσκολος.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το χαμήλωμα του πήχη κάτω από το 3,5% να γίνει από την επόμενη κιόλας χρονιά, έστω με έμμεσο τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν οι Ευρωπαίοι αποδεχθούν να συνυπολογίζονται τα έσοδα από το Ευρωσύστημα (ANFA-SMP) στο κατά Πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό που επισημαίνουν, πάντως, ευρωπαϊκές πηγές στο economistas είναι ότι η Αθήνα καλώς κινείται προσεκτικά, αλλά θα πρέπει να επιταχύνει.

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα την Παρασκευή και η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό αποκτά, υπό αυτό το πρίσμα, αυξημένο ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για περιοδεία στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, πριν ξεκινήσει ο κρίσιμος γύρος διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς για το δημοσιονομικό σχεδιασμό του επόμενου έτους…

ΣΧΕΤΙΚΑ