Το… by pass για χαμηλότερο πλεόνασμα από το 2020

Φωτο: Shutterstock

Πιο χαμηλά, κατά τουλάχιστον 0,6% του ΑΕΠ, μπορεί να κατέβει ο πήχης του πλεονάσματος από την επόμενη κιόλας χρονιά και μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες του economistas, οι Ευρωπαίοι έχουν… κλείσει το μάτι στην Αθήνα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, εντός κι εκτός Ελλάδας, λίγο ως πολύ συμφωνούν ότι ακόμα κι αν πάνε όλα πρίμα στον σχεδιασμό της Αθήνας για χαμηλότερα πλεονάσματα, ακόμα κι αν πειστούν οι «δυσκοίλιοι» τεχνοκράτες που εισηγούνται στους υπουργούς τους, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να επισφραγιστεί με απόφαση του Eurogroup, θα απαιτηθούν πολλοί μήνες, άρα στην καλύτερη περίπτωση η όποια δημοσιονομική χαλάρωση θα έρθει το 2021. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι για αποτυπωθούν στο χαρτί και να περάσουν στα επίσημα έγγραφα του ESM, οι αποφάσεις που ελήφθησαν πανηγυρικά το περσινό καλοκαίρι για τη νέα επιμήκυνση των πληρωμών, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος!

Ποιο είναι το by pass, που μπορεί να οδηγήσει νωρίτερα σε μείωση του δημοσιονομικού στόχου άρα και σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο; Αν μετρήσουν τα έσοδα από το Ευρωσύστημα, δηλαδή τα περιβόητα ANFA- SMP, στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήτοι στο πλεόνασμα. Υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο; Φυσικά και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Ευρωπαίοι κλείνουν το μάτι, καθώς η εξαίρεση τους ως τώρα ήταν μια παραφωνία στους κανόνες της Eurostat.

Τα συγκεκριμένα έσοδα συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα κατά ESA, που δημοσιοποιεί η Eurostat, αυτά είναι ενσωματωμένα. Ποιος είναι ο παραλογισμός; Στο πλεόνασμα κατά Πρόγραμμα- κατά Ενισχυμένη Εποπτεία πλέον- αυτά εξαιρέθηκαν, με τη λογική ότι έτσι οι Ελληνικές Αρχές θα… πιεστούν να διατηρήσουν την πρέπουσα δημοσιονομική πειθαρχία!

Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα σχετικά έσοδα ανέρχονται σε 600 εκατ- 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, στην περίπτωση που συνυπολογιστούν στο πλεόνασμα θα ανοίξουν «χώρο» ως και 0,6% του ΑΕΠ. Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί απόφαση Eurogroup, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να γίνει ακόμα μεγαλύτερος- άρα και το επιδιωκόμενο πλεόνασμα χαμηλότερο - εφόσον συνυπολογιστούν έσοδα αποκρατικοποιήσεων που σήμερα εξαιρούνται ή αν εξαιρεθούν δαπάνες, όπως προβλέφθηκε για παράδειγμα με τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των πλεονασμάτων συζητήθηκε στο γενικότερο πλαίσιο κατά την επίσκεψη- εξπρές του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, ωστόσο το άνοιγμα του φακέλου θα γίνει στις επαφές του Κ. Μητσοτάκη με τον Ε. Μακρόν στο Παρίσι και την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο, ως το τέλος του μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ