Τι είδε ο Economist και κρούει καμπανάκι στην Αθήνα;

Φωτο: Shutterstock

Η κούρσα των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται σπάζοντας το ένα φράγμα μετά το άλλο, οι αγορές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την άρση των capital controls, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης κερδίζει και τους πιο επιφυλακτικούς, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολες «στροφές», που καλείται να περάσει με επιτυχία η Αθήνα. Αυτό ακριβώς επισημαίνει σε ανάλυση του ο Economist, επαναφέροντας μετά από καιρό το ελληνικό ζήτημα στο μικροσκόπιο του.

Με αφορμή την αναταραχή στις αγορές λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για ένα άτακτο Brexit, o Economist θυμίζει ότι η προηγούμενη φορά που οι επενδυτές πονοκεφάλιαζαν ήταν το πιθανό Grexit. « Η ελληνική οικονομική κρίση δεν έχει επιλυθεί ακόμα, παρά το ότι έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα. Το ελληνικό Χρέος παραμένει μη βιώσιμα υψηλό, η ανάπτυξη είναι χαμηλή και η χώρα στηρίζεται εν πολλοίς στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο της», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάλυση του ο Simon Baptist, την ώρα, πάντως, οι αγορές συνεχίζουν να αποτιμούν θετικά τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και το χαμηλό ρίσκο της χώρας.

Το ελληνικό 5ετές διαπραγματεύεται, πλέον, κάτω από το 1%, όταν στις αρχές του έτους βρισκόταν στο 3,33%, ενώ το 10ετές σε ένα τρελό ράλι έχει «βουτήξει» στα επίπεδα του 1,5%, ξεκινώντας από τα όρια του 4,4% στο ξεκίνημα της χρονιάς!

Σύμφωνα με τον Economist η Ελλάδα για να μπορέσει πραγματικά να γυρίσει σελίδα θα πρέπει να γίνει ελκυστική για ξένες επενδύσεις, αφού κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο ίδιο μήκος και η Moody’s εκτιμά ότι η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, θα φέρει περισσότερους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες ποιοτικού δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες, άρα θα βελτιώσουν και την κερδοφορία τους. Τι θεωρεί αναγκαίο, όμως, ο Economist;

«Το βάρος της προσαρμογής θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», σημειώνει χαρακτηριστικά, βάζοντας έτσι εκ νέου στο κάδρο τη δομή και λειτουργία του Δημόσιου, δηλαδή της μόνιμης εστίας αντιπαραθέσεων και παρατηρήσεων εκ μέρους και των δανειστών. «Αυτό εν μέρει σημαίνει μείωση των δημόσιων δαπανών αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα. Υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ανακοινώσεις μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση κι αν εφαρμοστούν, θα μειώσουν τη χρηματοδοτική πίεση», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Economist.

Σύμφωνα με το πλάνο, που «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών, έχει ξεκινήσει ένα νέο «χτένισμα» των δημόσιων δαπανών, από το οποίο εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί χώρος για αναπτυξιακές παρεμβάσεις κι ελαφρύνσεις. Επιπλέον, στο φάκελο του υπουργείου Εσωτερικών συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης και η κατάρτιση ατομικού πλάνου ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που έχουν προφανή στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζεται η Ψηφιακή «ομπρέλα» που στήνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς δεν θα απλοποιήσει μόνο τη ζωή νοικοκυριών- επιχειρήσεων αλλά θα απαλλάξει από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας τις δημόσιες υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ