Κλείνει το κεφάλαιο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές -Τι λένε οι έμποροι

NEWSROOM
Εμπορικά καταστήματα αθήνα
Eurokinissi

Για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και τη θετική είδηση της άρσης των capital controls και πώς αυτή θα επηρεάσει τους εμπόρους και όχι μόνο, μίλησε στο economistas.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα ζήτημα που έχει διχάσει τον εμπορικό κόσμο της χώρας, προκαλώντας ταυτόχρονα σωρεία αντιδράσεων από σωματεία εργαζομένων.

Το θέμα της «ελεύθερης» λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές -δηλαδή της, ουσιαστικά, κατάργησης της κυριακάτικης αργίας- επανήλθε προ ημερών ύστερα από δημοσιεύματα που εμφάνιζαν το υπουργείο Ανάπτυξης να δρομολογεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν, αρχικά, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και στη συνέχεια από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης, συγκεκριμένα, υποστήριξε για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης», διευκρινίζοντας ότι το θέμα των Κυριακών έχει ρυθμιστεί επαρκώς από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις μίλησε στο economistas.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης επισήμανε ότι «το θέμα θεωρείται πλέον λήξαν, κάτι θετικό για εμάς, με τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι δεν έχει διάθεση να το θίξει. Εμείς εκτιμούμε ότι δεν είναι στιγμή για να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς έχουμε σημαντικότερα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών εξήγησε, επιπλέον, ότι «αυτή τη στιγμή μας λείπει τζίρος και όχι ώρες και ημέρες. Εμείς βλέπουμε στοιχεία και νούμερα και λέμε ότι η Κυριακή δεν θα αποδώσει. Ξαναλέω, μας λείπει τζίρος και όχι η Κυριακή».

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση και των συνδικάτων, όπως η ΓΣΕΕ, είναι πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ευνοεί μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και όχι τους μικρούς και μικρομεσαίους εμπόρους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρθηκε και στην είδηση της πλήρους άρσης των capital controls, που θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. «Είναι πολύ θετικό που κλείνει το κεφάλαιο των capital controls. Είχαμε καιρό να ακούσουμε μια τόσο καλή είδηση, η οποία σηματοδοτεί μια νέα ημέρα για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας» είπε ο κ. Σταύρος Καφούνης.

«Η εφαρμογή των capital controls το 2015 ήταν σα να στέρησε από την αγορά το οξυγόνο. Επί εβδομάδες, εκείνο το καλοκαίρι, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα ψάχναμε να βρούμε τρόπους επιβίωσης. Δυστυχώς πολλοί από εμάς, ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, δεν τα κατάφεραν» προσθέτει ο κ. Καφούνης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών καταλήγοντας εκτίμησε ότι «αρκετοί πολίτες μπορεί να μην το καταλαβαίνουν αυτή τη στιγμή, αλλά η άρση των capital controls θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τσέπες όλων και όχι μόνο των εμπόρων και των επιχειρηματιών. Θα το δουν σταδιακά αυτό».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ