Ποια κίνητρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ηλεκτροκίνηση

Φώτο: Shutterstock

Έως το τέλος του 2019 αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, το οποίο αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο εκπόνησης του σχεδίου για την ηλεκτρική κινητικότητα, αναμένεται να αναθεωρηθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα το 2030 δεδομένου πως δεν είναι ρεαλιστικός.

Το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ) που εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπει πως το 10% των ΙΧ οχημάτων θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά έως το 2030.

Ο αριθμός αυτός με βάση τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται σε 560.000 αυτοκίνητα, καθώς στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν 5,6 εκατομμύρια οχήματα.

Έως το τέλος του 2018 μόλις 644 ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της διετίας 2017-2018, περίπου 200 αυτοκίνητα ηλεκτρικής τεχνολογίας αγοράζονται κάθε χρόνο.

Το ΕΣΕΚ έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, ωστόσο υπάρχει περιθώριο αλλαγών καθώς οι προβλέψεις του σχεδίου θα είναι δεσμευτικές από την πρώτη Ιανουαρίου του 2020.

Κυβερνητικά στελέχη με γνώση του θέματος αναφέρουν πως σύντομα αναμένεται να συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα καθορίσει τους νέους στόχους για την ηλεκτροκίνηση που θα ενταχθούν στο ΕΣΕΚ.

Κατά τις ίδιες πηγές, μία από τις βασικές προτεραιότητες θα είναι ο ορισμός μίας αρμόδιας αρχής για την ηλεκτροκίνηση, δεδομένου πως τώρα υπάρχουν οκτώ συναρμόδια υπουργεία και δεκάδες κρατικοί φορείς δίχως να υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επεξεργαστεί μέτρα στοχεύοντας σε ειδικές κατηγορίες, όπως στην ανανέωση του στόλου των ταξί, αλλά και των κρατικών και εταιρικών οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα ταξί αναμένεται να εξεταστεί η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ποσά έως και 3.500 ευρώ. Αρχικά, η επιδότηση ενδέχεται να έχει ισχύ για χρονικό διάστημα έως και τρία έτη και να αφορά σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων ετησίως.

Δεν αποκλείεται να δοθούν και κίνητρα αντικατάστασης προκειμένου όσα οχήματα ταξί φτάνουν από το 2021 και μετά την υποχρεωτική ηλικία απόσυρσης, να αντικαθίστανται με οχήματα μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Εκτός από οικονομικά κίνητρα, όπως η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναμένεται να θεσπιστούν και κυκλοφοριακά κριτήρια, όπως η έκπτωση στα διόδια και η δωρεάν στάθμευση σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο των πόλεων.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει το κράτος να αναλάβει σημαντικό ρόλο. Για να επιτευχθεί αυτό είναι πιθανό να τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος αναφορικά με το ποσοστό του στόλου των κρατικών οχημάτων που θα είναι ηλεκτρικά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ήδη στο διαγωνισμό που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών για την προμήθεια 1.000 νέων αστικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται πως περίπου 300 με 400 οχήματα θα είναι ηλεκτρικής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο εκπόνησης του σχεδιασμού για την ηλεκτροκίνηση αναμένεται να εξεταστεί και η παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρούν υψηλό ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ