«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση πλεονασμάτων μετά το 2020

NEWSROOM
Κλάους Ρέγκλινγκ
Πηγή: Associated Press

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2020 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup στο Ελσίνκι.

Επισήμανε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019 και το 2020 και ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα, τον επόμενο χρόνο, για τον προϋπολογισμό του 2021.

Όπως είπε, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν κατάφερνε η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα και υπήρχαν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τις προϋποθέσεις μειώσής τους ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές. Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του έτους είναι μικρότερη από αυτήν που προβλεπόταν όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα και πως η ενδυνάμωσή της συμφέρει και τον ESM αφού αυξάνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων.

Επίσης, ο επικεφαλής του ESM χαιρέτισε την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για έναρξη των διαδικασιών αποπληρωμής του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ, όπως και τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Το ζήτημα αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά πρέπει να ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες.

Σε σχέση με την Ελλάδα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς την ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει πάνω στην πρόοδο που συντελείται από το 2015.

Ο ίδιος, όμως, ζήτησε επιτάχυνση της μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης που αφορά στο πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

Σημειωτέον ότι το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ