Το δύσκολο στοίχημα των νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας

Φωτο: Shutterstock

Για μια ακόμα φορά η Eurostat ήρθε για να μας προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα και να αναδείξει ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης: τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ή μάλλον νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναστροφή της έως τώρα παγιωμένης τάσης, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν δεν ανοίγουν καν θέσεις εργασίας.

Τι σημαίνει “κενή θέση εργασίας” κατά την ΕΛΣΤΑΤ ή job vacancy κατά την Eurostat; Μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να αδειάσει σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες, έτσι ώστε καλυφθεί από ένα κατάλληλο υποψήφιο εκτός επιχείρησης. Πού βρίσκεται η Ελλάδα στις μετρήσεις του σχετικού δείκτη; Στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης κι αυτό λέει πολλά.

Την ώρα, λοιπόν, που όλοι δείχνουν να... συνεπαίρνονται από τις ροές απασχόλησης, που αποτυπώνονται στην Εργάνη, η Eurostat αποκαλύπτει ότι στο β’ τρίμηνο του 2019 οι “κενές θέσεις εργασίας”- με τον παραπάνω ορισμό- στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο μόλις 0,7% του συνόλου της οικονομίας κι αυτή είναι η χειρότερη “επίδοση” στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τσεχία με 6,2%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 2,3%.

Φυσικά, πάντα υπάρχουν και... χειρότερα. Αν ανατρέξει κανείς στους επιμέρους δείκτες, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη μεταποίηση και στις κατασκευές, όπου οι “κενές θέσεις εργασίας” αντιστοιχούν σε μόλις 0,5%, επιβεβαιώνοντας έτσι την αίσθηση αφενός ότι ο άλλοτε κραταιός κλάδος της οικοδομής παραμένει βυθισμένος σε κρίση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ΑΕΠ της χώρας, αφετέρου ότι η βιομηχανία εν Ελλάδι παραμένει μακριά από τα μέσα επίπεδα της Ευρώπης, παλεύοντας να φτάσει στο 12% του ΑΕΠ.

Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος αφορά στην ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας. Πράγματι, αν συγκρίνει κανείς τα “μαύρα” στοιχεία του 2013, οπότε η ανεργία είχε φτάσει στο 28%, με τα τρέχοντα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά περίπου 550.000. Τα μηνιαία στοιχεία της Εργάνης αποτυπώνουν, επίσης, μια βελτίωση των ροών μισθωτής απασχόλησης. Για τι θέσεις εργασίας μιλάμε όμως; Στη φετινή χρονιά, σχεδόν το 53% των νέων θέσεων αφορούν σε εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση, ενώ ανατρέξει κανείς στα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα διαπιστώσει ότι πλέον περίπου το 9% των εργαζόμενων, δεν απασχολείται πλήρως.

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αμείβονται με περίπου 400 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται πρακτικά ένα διπλό πρόβλημα: από τη μια δημιουργείται ή μάλλον παγιώνεται μια γενιά νεόπτωχων, ενώ από την άλλη τα έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα περιορίζονται.

Το πλέγμα διατάξεων του υπουργείου Εργασίας, που συμπεριλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενθάρρυνση της πλήρους απασχόλησης και στη δημιουργία αντικινήτρων για προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Το εγχείρημα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος...

ΣΧΕΤΙΚΑ