Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων 9 δισ. για τα «κόκκινα δάνεια»

NEWSROOM
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων 9 δισ. για τα «κόκκινα δάνεια»
Φωτο: Shutterstock

H Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει ως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες της να μειώσουν το χρέος από τα «κόκκινα δάνεια» που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

H τύχη της πρωτοβουλίας, η οποία είναι παρόμοια με επιτυχημένο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία, θα εξαρτηθεί από το αν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κρίνουν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μείνουν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην Ιταλία και έφερε εκρηκτική άνοδο στις τιτλοποιήσεις, οι οποίες άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Το ποσό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει το 2019, καθώς λιγότερο δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Κομισιόν δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε από το Bloomberg να κάνει κάποιο σχόλιο. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Bloomberg αναφέρει ότι oι ελληνικές τράπεζες είναι επιφορτισμένες με πάνω από 75 δισ. ευρώ του προβληματικού χρέους, το οποίο ανεβάζει το κόστος για προβλέψεις και περιορίζει τη δυνατότητα τους να χορηγήσουν νέα δάνεια.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme), θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο του προβληματικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν από ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σημείωσαν οι πηγές. Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα εκδίδει ομόλογα (senior) υψηλής, μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξασφάλισης.

Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 81% φέτος, εν μέρει λόγω προσδοκιών ότι αυτό το σχέδιο μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εγκριθεί. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 75 δισ. από 81,8 στο τέλος του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ