FT: Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την Ελλάδα

NEWSROOM
FT: Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την Ελλάδα
Φώτο: Eurokinissi

Για ένα θετικό ξεκίνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνουν λόγο οι Financial Times, αναφερόμενοι στις φοροελαφρύνσεις και στα μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων. Η εφημερίδα φέρνει ως παράδειγμα τη δρομολόγηση της καθυστερημένης επένδυσης του Ελληνικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Δέκα χρόνια πριν, αναφέρουν οι Financial Times, η Ελλάδα βούλιαξε σε μια κρίση χρέους που απείλησε να σαρώσει την πρόοδο που είχε επιτευχθεί μετά τη μεταπολίτευση στους τομείς της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο, η ανεργία εκτοξεύθηκε και η Ελλάδα κόντεψε να τεθεί εκτός ευρωζώνης.

Σήμερα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει περάσει και οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Η άρση των capital controls, που επιβλήθηκαν 4 χρόνια πριν, η βουτιά σε ιστορικό χαμηλό του 10ετούς ομολόγου και η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000, συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι εκλογές του Ιουλίου έδωσαν μια σαφή πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ένα συντηρητικό κόμμα που έχει δεσμευθεί υπό την καθοδήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη σε ένα καλο-οργανωμένο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης, οικονομικής υπευθυνότητας και διοικητικού εκσυγχρονισμού.

Ωστόσο, οι Finacial Times επισημαίνουν ότι κάποια εύσημα πρέπει να αποδοθούν και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «τελικά κατάπιε το φάρμακο που είχαν συνταγογραφήσει οι πιστωτές της Ελλάδας».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι ατυχία για την Ελλάδα το γεγονός ότι η ανάκαμψή της σημειώνεται την ώρα που η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται. Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία είναι οι ελληνικές τράπεζες. Μέχρι τα μέσα της χρονιάς, αναφέρουν οι FT, ήταν επιφορτισμένες με 85 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πάντως, τονίζεται ότι οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί και ότι οι ιδιώτες, που είχαν αποσύρει τα χρήματά τους από τις τράπεζες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απείλησε να θέσει εκτός ΕΕ την Ελλάδα, έχουν τώρα επιστρέψει καταθέσεις 12,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες από τις αρχές του 2018.

Δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να προσφέρουν χείρα βοηθείας μειώνοντας τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούσε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, από το οποίο βγήκε η Ελλάδα πέρυσι. Είναι συμφέρον όλων να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της υψηλής ανάπτυξης και ο καλύτερος τρόπος είναι ένα κοινό μείγμα πολιτικής με ελληνικές μεταρρυθμίσεις και βοήθεια από τους πιστωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ