Τουριστικοί όμιλοι ερίζουν για τους πελάτες της Thomas Cook

NEWSROOM
τα γραφεία της Thomas Cook
Η Thomas Cook είχε στο στόλο της 116 αεροσκάφη / Φωτογραφία: AP Images

Την ώρα που η γερμανική θυγατρική της βρετανικής Thomas Cook δίνει απεγνωσμένη μάχη επιβίωσης, οι μεγάλοι ανταγωνιστές Tui, DER Touristik και Alltours βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης για να κερδίσουν τους πελάτες του άλλοτε κολοσσού του κλάδου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Δεν πιστεύω ότι η γερμανική Thomas Cook θα καταφέρει να επιστρέψει. Οι άλλες εταιρίες μοιράζονται ήδη μεταξύ τους το κομμάτι της πίτας που έχει αφήσει», σχολιάζει ο ειδικός σε θέματα τουρισμού Τόρστεν Κίρστγκες.

Η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook η οποία παρασύρθηκε από τη δίνη της βρετανικής μητρικής, σχεδιάζει να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία της από την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ενώ από τις αρχές του 2020 προτίθεται να προσφέρει και πάλι ταξίδια στους πελάτες της. Οι ανταγωνιστές της όμως δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη από την πρώτη μέρα της πτώχευσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το κενό που αφήνει στην παρούσα φάση ο άλλοτε δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος στον γερμανόφωνο χώρο. «Οι υπόλοιποι όμιλοι προσεγγίζουν τα τουριστικά γραφεία που υπέστησαν ζημίες από τη χρεοκοπία της Thomas Cook», εξηγεί ο ειδικός.

Μόνον η Tui ελπίζει σε αύξηση του αριθμού των πελατών της την ερχόμενη χρονιά κατά 500.000. Γι΄ αυτό το λόγο σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις προσφορές της για αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. Σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και στις Βαλεαρίδες Νήσου η Tui προχωρά σε σύναψη νέων συμφωνιών με ξενοδοχεία. Παράλληλα ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος του κόσμου σχεδιάζει να προσφέρει και περισσότερες πτήσεις από τη Γερμανία.

Η Alltours από την πλευρά της έχει διασφαλίσει ήδη, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, ένα μεγάλο μέρος των κλινών που διαχειρίζονταν οι θυγατρικές της Thomas Cook Neckermann Reisen, Öger Tours, Bucher Reisen και Air Marin. «Έτσι οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ξενοδοχεία όπου πήγαιναν πάντα», επισημαίνει ο διευθυντής αγορών της Alltours Κάρστεν Φρίκε.

Σε σύναψη νέων συμφωνιών με ξενοδοχεία φέρεται να έχει προχωρήσει και ο όμιλος Schauinsland Reisen.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα και με τις ανελέητες μάχες μεταξύ των πρωταγωνιστών του κλάδου να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το νέο ξεκίνημα στο οποίο ελπίζει η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook από τις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Ακόμη κι αν καταφέρει να λειτουργήσει και πάλι από τις αρχές Δεκεμβρίου, θα έχει μια εξαιρετικά μικρή βάση», προβλέπει ο ειδικός Κίρστγκες. Ουσιαστικά η γερμανική θυγατρική θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της ό,τι θα έχει απομείνει από τη μάχη των υπολοίπων.

Επιπλέον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσει νέους πελάτες ή ξενοδοχεία, με τα οποία συνεργαζόταν στο παρελθόν, όπως λέει ο ίδιος. «Τα περισσότερα ξενοδοχεία που υπέστησαν ζημίες από τη χρεοκοπία, δεν θα θέλουν να ξανασυνεργαστούν μαζί τους. Και εάν δέχονται κρατήσεις, θα ζητούν προκαταβολές ή θα διαθέτουν απλώς τον ελάχιστο αριθμό δωματίων», εκτιμά ο Κίρστγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ