Εύσημα από DBRS και Moody's στο σχέδιο «Ηρακλής»

NEWSROOM
Εύσημα από DBRS και Moody's στο σχέδιο «Ηρακλής»
Φωτο: Shutterstock

Θετικά αποτιμούν δύο οίκοι ακόμη αξιολόγησης το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κομισιόν.

Η DBRS διερωτάται αν «Θα είναι τελικά το σχεδιαζόμενο σχήμα προστασίας assets (APS) με την ονομασία «Ηρακλής, ο ήρωας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Εάν το ελληνικό κοινοβούλιο το εγκρίνει, το νέο σχήμα θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να τιτλοποιήσουν ομάδες μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι αντίστοιχο με τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία υπό το σχήμα GACS.

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει πρόβλημα με τα NPLs τα τελευταία πολλά χρόνια. Και αν και η DBRS Morningstar δεν εκτιμά ότι ο Ηρακλής θα μεταμορφώσει αμέσως την ελληνική οικονομική κατάσταση της χώρας, επισημαίνει ότι το σχήμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

Η Moody’s Investor Service χαρακτηρίζει «πιστωτικά θετικό γεγονός» για τις ελληνικές τράπεζες την έγκριση του σχεδίου, διότι - όπως αναφέρει - θα βοηθήσει τις τράπεζες για να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, που ανέρχεται στο 43,6% των μεικτών δανείων του συστήματος, με βάση στοιχεία του Ιουνίου.

Μια βελτίωση στην ποιότητα των τραπεζικών assets μέσω του «Ηρακλής», προσθέτει, θα ενισχύσει επίσης σταδιακά την ικανότητά των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και τελικά και την κερδοφορία τους, αν και η χρήση του θα είναι κάπως επιβλαβής για το επίπεδο κεφαλαίων των τραπεζών στο διάστημα 2020-2021.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η έγκριση του σχεδίου είναι credit positive για τις ελληνικές τράπεζες διότι προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των assets των τραπεζών, επισπεύδοντας την μείωση των NPE’s μέσω τιτλοποιήσεων.

Αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες του APS (Ηρακλής) δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, η Moody’s εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο και θα είναι λειτουργικό πριν από το τέλος του έτους. Αναμένει δε ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να "ξεφορτώσουν" μέχρι και 30 δισ. ευρώ σε NPEs μέσω του συστήματος, από τον συνολικό αριθμό των 75,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ