fbpxΣτουρνάρας για τα χρόνια της κρίσης: Μας έσωσε η Ακρόπολη | Economistas.gr
Skip to main content

Στουρνάρας για τα χρόνια της κρίσης: Μας έσωσε η Ακρόπολη

Στουρνάρας για τα χρόνια της κρίσης: Μας έσωσε η Ακρόπολη
Eurokinissi

Στη «βάσιμη αισιοδοξία» που αποπνέουν τόσο τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και ο προσφάτως ψηφισθείς προϋπολογισμός αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος στη Βουλή τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα. Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τις τελευταίες προβλέψεις και θα κινηθεί πάνω από το 2% φέτος, και αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά 2020, «και αυτό σε μία περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Στουρνάρα, σε διάλογο που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι η Ελλάδα στάθηκε τυχερή κατά τη διάρκεια της κρίσης εξαιτίας της Ακρόπολης. «Μας έσωσε ο βράχος της Ακρόπολης. Οι εταίροι μας δεν θα άφηναν το λίκνο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας να καταρρεύσει. Άλλη χώρα δεν θα είχε την ίδια τύχη», υπογράμμισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά.

Θετικά στοιχεία αλλά και προκλήσεις

Νωρίτερα, περιγράφοντας την έκθεση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι περιλαμβάνει θετικά στοιχεία αλλά και προκλήσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι η σημερινή έκθεση παραδίδεται σε μία περίοδο επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας αλλά ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Όπως εκτίμησε, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην έκθεση διότι δεν ήταν εφικτό να ενταχθούν σε αυτήν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα, το 1,9% για το 2019 και το 2,4% για το 2020 είναι μάλλον ξεπερασμένα. «Θα ξεπεράσουμε αρκετά τα ποσοστά αυτά», τόνισε ο κ. Σουρνάρας: «Θα κινηθούμε πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά» λόγω της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης από τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων.

Για τις «προκλήσεις» που επίσης περιλαμβάνει η έκθεση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, «πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «το καλό της κυβέρνησης αυτής είναι ότι γίνονται, όχι λόγω εξαναγκασμού, αλλά επειδή τις πιστεύει». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ώστε να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους, που είναι ο δανεισμός της πραγματικότητας της οικονομίας. Για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσουν άνοδο της παραγωγικότητας που θα αντισταθμίσουν τη μείωση του πληθυσμού.

Τα ποιήματα Τασούλα στον Στουρνάρα

Στο πλαίσιο των δηλώσεών τους, ο πρόεδρος της Βουλής και ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκαν στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και τα ποιήματα που έστελνε ο τότε βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κ. Τασούλας, στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ιω. Στουρνάρα: «Είστε από τους βουλευτές που με στηρίξατε στα πολυνομοσχέδια, τότε που έξω απο το Κοινοβούλιο υπήρχε μεγάλη αναστάτωση... Μου στέλνατε στίχους του Καβάφη και του Παλαμά, όχι όμως του Καρυωτάκη... Με χιούμορ και καλή διάθεση, συνδράματε στο έργο της τότε κυβέρνησης και το δικό μου», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τασούλας, δεν έστελνε ποιήματα του Καρυωτάκη διότι ενέπνεαν πεσιμισμό. Νωρίτερα είχε μνημονεύσει δύο στίχους από το ποίημα «Τείχη» του Κ. Καβάφη. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που περιγράφει η έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, ο κ. Τασούλας είχε πει ότι «και αν παραπονιέται κάποιος στο γνωστό ποίημα του Καβάφη, ότι "τριγύρω μου έχτισαν τείχη", και, "δεν άκουσα κρότο κτιστών ή ήχων", αυτό το παράπονο δεν θα μπορεί να λεχθεί για τις οικονομικές εξελίξεις εάν παρατηρήσουμε σωστά τις εκθέσεις της ΤτΕ. Η ΤτΕ είναι ο "κρότος κτιστών" και ο "ήχος" που αποτρέπει από κάθε κακή εξέλιξη της οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για πλεόνασμα 2,2% το 2021
Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για πλεόνασμα 2,2% το 2021
Η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ, ενώ πρόβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σε 2,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για πλεόνασμα 2,2% το 2021
ΤτΕ: Η κυβέρνηση προτείνει την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα
ΤτΕ: Η κυβέρνηση προτείνει την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα
Ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, προτείνει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο Στ. Πέτσας.
ΤτΕ: Η κυβέρνηση προτείνει την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα
Στουρνάρας: Μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή η πρόταση του πρωθυπουργού
Στουρνάρας: Μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή η πρόταση του πρωθυπουργού
Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσει την πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στουρνάρας: Μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή η πρόταση του πρωθυπουργού