Μπήκαν πρόωρα στα ταμεία τα 644 εκ. ευρώ από ANFA- SMP

Φωτο: Shutterstock

Πριν από τον... Άη Βασίλη ήρθε τελικά η δόση από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών κι έτσι στα κρατικά ταμεία μπήκαν 644 εκατ. ευρώ λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του έτους.

Αυτό που σημειώνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι αν όλα πάνε καλά, αυτά τα έσοδα από ANFA- SMP θα είναι τα τελευταία που πάνε στην αποπληρωμή του Χρέους, αναδεικνύοντας έτσι έναν από τους βασικούς στόχους του 2020: τη χρήση αυτών των εσόδων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, δηλαδή για την ενίσχυση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 0,5%.

Όλα είναι έτοιμα, εν τω μεταξύ, για την ενημέρωση του ΟΔΔΗΧ προς τους επενδυτές για τη Στρατηγική Χρηματοδότησης Χρέους για το 2020 και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι άξονες είναι πολύ συγκεκριμένοι και χωρίς εκπλήξεις:

Περαιτέρω μείωση του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς

Μείωση του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων κατά περίπου 4 δισ ευρώ

Ίδια ταμειακά διαθέσιμα, κοινώς το “μαξιλάρι” παραμένει άθικτο

Μηδενική ανάγκη έκδοσης ομολόγων

Ειδικά ως προς το τελευταίο, δηλαδή το κατά πόσο το Ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται να βγει στις αγορές, η λογική είναι ακριβώς ίδια με το 2019 αλλά με ένα “συν”. Το “μαξιλάρι” των περίπου 32 δισ ευρώ επιτρέπει θεωρητικά στον ΟΔΔΗΧ να μην κουνήσει ούτε το... δαχτυλάκι του. Ειδικά για το 2020 υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο: οι δανειακές ανάγκες διαμορφώνονται σε 2,7- 2,8 δισ ευρώ αλλά ήδη θα πρέπει να θεωρηθούν καλυμμένες, αφού από τη μια υπάρχουν τα 1,3 δισ ευρώ των ANFA- SMP κι από την άλλη η εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ ευρώ από τόκους. Αν προσθέσει, δε, κανείς και τα 2,4 δισ ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, έχει την πολυτέλεια να μην λάβει υπόψιν τα έσοδα από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν σκοπεύει να βγει στις αγορές; Προφανώς όχι, καθώς η ενίσχυση της παρουσίας παραμένει ζητούμενο όντας ακόμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Ως κρίσιμο χρονικό διάστημα για εκδόσεις θεωρείται το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του νέου έτους, ενώ όσον αφορά στο “πόσα;” η απάντηση είναι “βλέποντας και κάνοντας”. Επί της ουσίας, αναλόγως της κατάστασης στις αγορές, ξεκινάμε από τα 2-2,5 δισ ευρώ και φτάνουμε ως τα 9 δισ ευρώ, αν και πιο ενδιαφέρον έχει η διάρκεια των νέων εκδόσεων.

Όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές κοντά στη διαδικασία, αν το momentum στις αγορές είναι θετικό ή ακόμα πιο θετικό από σήμερα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και η έκδοση 12ετούς ή 15ετούς ομολόγου. Ποια είδηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης; Μια θετική απόφαση των Ευρωπαίων για μείωση του στόχου των ελληνικών πλεονασμάτων, η οποία αν και θα αφορά στο 2021 και μετά, θα στείλει ισχυρό μήνυμα ότι οι προοπτικές του Χρέους έχουν βελτιωθεί σημαντικά κι ως εκ τούτου επιτρέπουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ