Αποσύρεται η ΣΤΑΣΥ από έργο 2 δισ. στο Τελ Αβίβ

Το Τελ Αβίβ / Shutterstock

Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες ελληνικές εταιρείες αποσύρονται από τη διεκδίκηση έργων υποδομών στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ, έπειτα από εισήγηση του υπερταμείου, αποφάσισε την απόσυρση της ΣΤΑΣΥ από τη διεκδίκηση έργου για την κατασκευή και συντήρηση δύο νέων γραμμών στον ελαφρύ αστικό σιδηρόδρομο (Light Rail Track) του Τελ Αβίβ.

Η ΣΤΑΣΥ συμμετείχε σε κοινοπρακτικό σχήμα που διεκδικεί το έργο ύψους 2 δισ. ευρώ μαζί με δύο από τις μεγαλύτερες ισραηλινές εταιρείες, τη Skikun & Binui Concessions και τον όμιλο Egged. Ο ρόλος της ελληνικής κρατικής εταιρείας στο σχήμα ήταν η παροχή υπηρεσιών (experience provider) για τη λειτουργία και τη συντήρηση των νέων γραμμών.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση αναφέρουν ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του υπερταμείου, το οποίο ως μέτοχος της ΣΤΑΣΥ είχε και τον τελικό λόγο, έπαιξε το γεγονός ότι ήταν αδύνατο να υπολογιστεί το ρίσκο που θα είχε για την εταιρεία η συμμετοχή της στο έργο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ξεκάθαρη εικόνα δεν υπήρχε ούτε για τα οφέλη της ΣΤΑΣΥ, ενώ ένας από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες αποτέλεσε το γεγονός ότι η εταιρεία θα έπρεπε να συστήσει θυγατρική στο Ισραήλ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι είναι πιθανό να προκύψουν καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον στα Βαλκάνια για τις ελληνικές εταιρείες αστικών συγκοινωνιών.

Εκτός από το κόστος που θα προέκυπτε για τη σύσταση και λειτουργία θυγατρικής εταιρείας, η ΣΤΑΣΥ θα έπρεπε να προσλάβει και εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός και η υλοποίηση του έργου διέπονται από το ισραηλινό δίκαιο.

Πριν από τη λήψη της απόφασης του ΟΑΣΑ για την απόσυρση της ΣΤΑΣΥ ενημερώθηκε το υπουργείο Υποδομών, το οποίο τάσσεται υπέρ της εξωστρέφειας των κρατικών εταιρειών, ωστόσο περιμένει να ολοκληρωθούν οι σχετικές ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ποιες ΔΕΚΟ και υπό ποιους όρους θα δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.

Η απόφαση για την απόσυρση της ΣΤΑΣΥ από το διαγωνισμό έχει προκαλέσει απογοήτευση στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα αλλά και στις ισραηλινές εταιρείες που συμμετείχαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες στο ίδιο σχήμα με την ελληνική κρατική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της Skikun & Binui Concessions θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ για να ενημερωθούν για τους λόγους απόσυρσης της τελευταίας. Δεν αποκλείεται στη συζήτηση να συμμετάσχουν και στελέχη του υπερταμείου, ενώ είναι πιθανό εκπρόσωποι των Ισραηλινών να επισκεφθούν και την Αθήνα.

Παρά την έλλειψη δημόσιας τοποθέτησης ο προβληματισμός στην πρεσβεία του Ισραήλ είναι δεδομένος, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η χρονική συγκυρία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι ιδανική. Άλλωστε, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, ενώ έχει ήδη διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό μία στρατηγική συμμαχία με επίκεντρο την ενέργεια.

Τον περασμένο Μάιο η πρεσβεία του Ισραήλ είχε προχωρήσει σε μία μάλλον ασυνήθιστη κίνηση για διπλωματική αποστολή, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία διέψευδε ότι η απόσυρση ελληνικών εταιρειών από τη διεκδίκηση έργου στην Ιερουσαλήμ, οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ