fbpxCrash test με τους Θεσμούς για κόκκινα δάνεια- πλειστηριασμούς | Economistas.gr
Skip to main content

Crash test με τους Θεσμούς για κόκκινα δάνεια- πλειστηριασμούς

Crash test με τους Θεσμούς για κόκκινα δάνεια- πλειστηριασμούς
Shutterstock

Αύριο ξεκινάει το… στενό μαρκάρισμα από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες στους υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κι όσο κι αν οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει η φόρτιση των προηγούμενων αξιολογήσεων, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν «αγκάθια». 

«Αγκάθι» υπ’ αριθμόν ένα, δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση του «Ηρακλή». Το πλαίσιο ψηφίστηκε, οι τράπεζες προσάρμοσαν τα σχέδια τιτλοποιήσεων τους στη γραμμή του σχεδίου, η αγορά αντέδρασε θετικά, αλλά παραμένει μια… μικρή λεπτομέρεια, που κρατάει «δεμένο» τον «Ηρακλή». Αυτήν δεν είναι άλλη από τις εγγυήσεις, που καλείται να βάλει στο τραπέζι το Ελληνικό Δημόσιο, έτσι ώστε τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης να εκδοθούν με τη σφραγίδα του μηδενικού ρίσκου. 

Και οι δύο πλευρές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το μπλοκάρισμα, διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα είναι τυπικό κι ότι επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης, το πρόβλημα θα λυθεί. Υπάρχουν, όμως και οι πιο επιφυλακτικοί, που σημειώνουν, μεν, ότι το παζάρι είναι μάλλον νομικίστικο, αλλά από την άλλη δεν παύει να υπάρχει η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος: τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. 

Οι προβληματισμοί των Ευρωπαίων τεχνοκρατών

Αυτό που ξεκαθαρίζει, πάντως, η ελληνική πλευρά είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να πέσουν μετρητά στο τραπέζι, ειδικά από το «μαξιλάρι» των 32 δισ. ευρώ. 

Ο «Ηρακλής» και το πώς θα ξεκινήσει το «ξεφόρτωμα» των 30 δισ. ευρώ, είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η άλλη είναι η λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία παρά τις συστάσεις των Ευρωπαίων κινείται σε ρυθμούς… εκεχειρίας. Προφανές είναι ότι όσο παραμένει σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας, όλα κινούνται σε… χαλαρούς ρυθμούς, ωστόσο από το Μάιο και μετά, οι περίπου 4.200 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. 

Φυσικά ο αριθμός των «σφυριών» δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες. Έχει διαπιστωθεί όλο αυτό το διάστημα ότι σχεδόν 8 στους 10 πλειστηριασμούς καταλήγουν άγονοι, ενώ ελλείψει αγοραστών ή πολύ χαμηλών τιμών εκκίνησης οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα για να μην εγγράψουν ζημιά. Η αποχή των συμβολαιογράφων αναμφίβολα έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, ενώ είναι προφανές ότι αν δεν πάρει για τα καλά πάνω της η κτηματαγορά, δύσκολα μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά η σημερινή εικόνα. 

Όσο για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους- μόλις 172 ρυθμίσεις- δεν δικαιώνουν τα επιχειρήματα των Ελληνικών Αρχών ότι πάνω από 150 χιλιάδες νοικοκυριά θα βρουν ασφαλές καταφύγιο και ασφαλώς δημιουργούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο για την ανάγκη ύπαρξης προστατευτικού διχτυού, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 30ης Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
​​​​​​​Επισπεύδονται οι κινήσεις κι από τις ίδιες τις τράπεζες- Τα νέα στοιχεία από τον SSM ενισχύουν τον προβληματισμό ότι δεν αρκεί το ελληνικού τύπου APS για να πάρει ανάσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Έρχεται ο «Ηρακλής» - Να «σηκώσει» τα κόκκινα δάνεια
«Ηρακλής»: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση
«Ηρακλής»: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση
Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να αρχίσει να «τρέχει» το σχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου. Ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.
«Ηρακλής»: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση
Ο SSM σπρώχνει τις τράπεζες στον «Ηρακλή»
Ο SSM σπρώχνει τις τράπεζες στον «Ηρακλή»
Tα σχέδια που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, φάινεται ότι θα μείνουν στο συρτάρι έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει τα δέοντα ο «Ηρακλής».
Ο SSM σπρώχνει τις τράπεζες στον «Ηρακλή»
Με «βροχή» πλειστηριασμών φεύγει το 2019
Με «βροχή» πλειστηριασμών φεύγει το 2019
Οι Ευρωπαίοι περιμένουν πλήρη αναφορά από τις ελληνικές Αρχές για το πώς θα κλείσουν οι «τρύπες» που αξιοποιούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Με «βροχή» πλειστηριασμών φεύγει το 2019