fbpxΤιτλοποιήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ από την Εθνική | Economistas.gr
Skip to main content

Τιτλοποιήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ από την Εθνική

Τιτλοποιήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ από την Εθνική
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα παζάρια της κυβέρνησης με τον SSM, για τις πρόσθετες εγγυήσεις που θα ενεργοποιήσουν τον «Ηρακλή», συνεχίζονται. Αυτό δεν εμποδίζει, όμως, τις τράπεζες να ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, υπό το βλέμμα αγορών- επενδυτών, που επιμένουν ότι η οικονομία θα «αναπνεύσει» μόνο αν χαμηλώσει το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων.

Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει ένα… μπαράζ τιτλοποιήσεων, που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της, Π. Μυλωνά, θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το stock των προβληματικών της δανείων θα περιοριστεί περαιτέρω, υποχωρώντας στα επίπεδα των 5 δις ευρώ, δηλαδή κάνοντας μια «βουτιά» 17 δισ. ευρώ από το 2015 ως τώρα.

Με δεδομένο ότι ανάλογες είναι οι κινήσεις των υπολοίπων τραπεζών, δηλαδή επί της ουσίας η μεταφορά «πακέτων» προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια τους σε funds, εύλογο είναι το ερώτημα που ανακύπτει για το τι έρχεται μετά τις 30 Απριλίου, όταν δηλαδή εκπνέει η ισχύς του πλαισίου προστασίας για την α’ κατοικία και όλα θα ρυθμίζονται από το νέο Πτωχευτικό. Θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ή θα βιώσουμε ετεροχρονισμένα καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Ισπανίας των μαζικών πλειστηριασμών και εξώσεων;

Προβληματισμός για τα στεγαστικά δάνεια

Όπως παραδέχονται τραπεζικοί παράγοντες, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για τα στεγαστικά δάνεια, λόγω της κοινωνικής διάστασης που έχει το θέμα. «Θα κάνουν ρυθμίσεις οι servicers;» αναρωτιούνται και οι ίδιοι, αναγνωρίζοντας ότι τα funds που θα αγοράσουν με discount όλα αυτά τα δάνεια, θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι αυτά τα δάνεια θα αγοράζονται και πωλούνται στη δευτερογενή αγορά, είναι προφανές ότι ο κάθε νέος αγοραστής θα ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση, προκειμένου να γράψει κέρδος.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το πρώτο στάδιο, της εξωδικαστικής αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ οφειλέτη- πιστωτή, καθώς αν στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις που θα δοκιμάζουν τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι βέβαιο ότι οι πτωχεύσεις ιδιωτών θα πάρουν τη μορφή τσουνάμι. «Όσο τον πιέζεις, τόσο πιέζεται για ρύθμιση» είναι η λογική, που κυριαρχεί ακόμα και τώρα, με τη διαφορά ότι από την 1η Μαίου δεν θα υπάρχει η παραμικρή ασπίδα προστασίας.

Τα ερωτήματα για τον νέο Πτωχευτικό

Το θέμα του νέου Πτωχευτικού και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τέθηκαν χθες στο τραπέζι της 5ης αξιολόγησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου για τον Πτωχευτικό βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, παρά το ότι οι προθεσμίες πιέζουν. Όπως παρατηρούν τραπεζικές πηγές, υπάρχουν κρίσιμα θέματα που πρέπει να απαντηθούν, προκειμένου να φανεί το κατά πόσο θα λειτουργεί εξυγιαντικά ο νέος Πτωχευτικός. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα πτωχεύει ένα νοικοκυριό; Ποια περιουσιακά στοιχεία θα ρευστοποιούνται; Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα διαγράφονται τα υπόλοιπα χρέη; Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έχουν πτωχευμένοι επιχειρηματίες την αποκαλούμενη «2η ευκαιρία»; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν πριν φτάσουμε στις 30 Απριλίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά την... εξυπηρέτηση, έρχονται μαστίγια από την εφορία
Μετά την... εξυπηρέτηση, έρχονται μαστίγια από την εφορία
Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για σαρωτικούς ελέγχους σε 100 χιλιάδες που εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού- Τελευταία ευκαιρία για όσους έκρυψαν εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Aribnb.
Μετά την... εξυπηρέτηση, έρχονται μαστίγια από την εφορία
Ήρθε η ώρα της e- εφορίας
Ήρθε η ώρα της e- εφορίας
Ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία στη μάχη της φοροδιαφυγής- Τέλος στη γραφειοκρατία υπόσχονται υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ
Ήρθε η ώρα της e- εφορίας
Ολοταχώς για λίφτινγκ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Ολοταχώς για λίφτινγκ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Σαν... σελίδα μικρών αγγελιών το e- auction. Με διαδικασίες εξπρές θα αλλάζουν οι τιμές αν τα «χτυπήματα» είναι άκαρπα. Η απόφαση για την επιδότηση μέσω «Γέφυρας».
Ολοταχώς για λίφτινγκ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης
«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Η επιστροφή του κορωνοϊού σκιάζει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα- Μετά (;) την υποβολή του Σχεδίου στις Βρυξέλλες η δημόσια διαβούλευση
«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης
SOS από τις τουριστικές επιχειρήσεις
SOS από τις τουριστικές επιχειρήσεις
Μπαράζ επιστολών στο οικονομικό επιτελείο για έκτακτα μέτρα στήριξης- Δραματικές απώλειες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
SOS από τις τουριστικές επιχειρήσεις