fbpxΤιτλοποιήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ από την Εθνική | Economistas.gr Skip to main content

Τιτλοποιήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ από την Εθνική

Τιτλοποιήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ από την Εθνική
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα παζάρια της κυβέρνησης με τον SSM, για τις πρόσθετες εγγυήσεις που θα ενεργοποιήσουν τον «Ηρακλή», συνεχίζονται. Αυτό δεν εμποδίζει, όμως, τις τράπεζες να ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, υπό το βλέμμα αγορών- επενδυτών, που επιμένουν ότι η οικονομία θα «αναπνεύσει» μόνο αν χαμηλώσει το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων.

Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει ένα… μπαράζ τιτλοποιήσεων, που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της, Π. Μυλωνά, θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το stock των προβληματικών της δανείων θα περιοριστεί περαιτέρω, υποχωρώντας στα επίπεδα των 5 δις ευρώ, δηλαδή κάνοντας μια «βουτιά» 17 δισ. ευρώ από το 2015 ως τώρα.

Με δεδομένο ότι ανάλογες είναι οι κινήσεις των υπολοίπων τραπεζών, δηλαδή επί της ουσίας η μεταφορά «πακέτων» προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια τους σε funds, εύλογο είναι το ερώτημα που ανακύπτει για το τι έρχεται μετά τις 30 Απριλίου, όταν δηλαδή εκπνέει η ισχύς του πλαισίου προστασίας για την α’ κατοικία και όλα θα ρυθμίζονται από το νέο Πτωχευτικό. Θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ή θα βιώσουμε ετεροχρονισμένα καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Ισπανίας των μαζικών πλειστηριασμών και εξώσεων;

Προβληματισμός για τα στεγαστικά δάνεια

Όπως παραδέχονται τραπεζικοί παράγοντες, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για τα στεγαστικά δάνεια, λόγω της κοινωνικής διάστασης που έχει το θέμα. «Θα κάνουν ρυθμίσεις οι servicers;» αναρωτιούνται και οι ίδιοι, αναγνωρίζοντας ότι τα funds που θα αγοράσουν με discount όλα αυτά τα δάνεια, θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι αυτά τα δάνεια θα αγοράζονται και πωλούνται στη δευτερογενή αγορά, είναι προφανές ότι ο κάθε νέος αγοραστής θα ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση, προκειμένου να γράψει κέρδος.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το πρώτο στάδιο, της εξωδικαστικής αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ οφειλέτη- πιστωτή, καθώς αν στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις που θα δοκιμάζουν τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι βέβαιο ότι οι πτωχεύσεις ιδιωτών θα πάρουν τη μορφή τσουνάμι. «Όσο τον πιέζεις, τόσο πιέζεται για ρύθμιση» είναι η λογική, που κυριαρχεί ακόμα και τώρα, με τη διαφορά ότι από την 1η Μαίου δεν θα υπάρχει η παραμικρή ασπίδα προστασίας.

Τα ερωτήματα για τον νέο Πτωχευτικό

Το θέμα του νέου Πτωχευτικού και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τέθηκαν χθες στο τραπέζι της 5ης αξιολόγησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου για τον Πτωχευτικό βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, παρά το ότι οι προθεσμίες πιέζουν. Όπως παρατηρούν τραπεζικές πηγές, υπάρχουν κρίσιμα θέματα που πρέπει να απαντηθούν, προκειμένου να φανεί το κατά πόσο θα λειτουργεί εξυγιαντικά ο νέος Πτωχευτικός. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα πτωχεύει ένα νοικοκυριό; Ποια περιουσιακά στοιχεία θα ρευστοποιούνται; Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα διαγράφονται τα υπόλοιπα χρέη; Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έχουν πτωχευμένοι επιχειρηματίες την αποκαλούμενη «2η ευκαιρία»; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν πριν φτάσουμε στις 30 Απριλίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 43.000 δανειολήπτες ρύθμισαν δάνεια α’ κατοικίας
Πάνω από 43.000 δανειολήπτες ρύθμισαν δάνεια α’ κατοικίας
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες, παρέκαμψαν την πλατφόρμα και πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με την τράπεζα τους. Τι ζητάει το υπουργείο Οικονομικών από τα funds.
Πάνω από 43.000 δανειολήπτες ρύθμισαν δάνεια α’ κατοικίας
Απογοητευτικά στοιχεία για το brain drain - Προτάσεις από τον ΣΕΒ
Απογοητευτικά στοιχεία για το brain drain - Προτάσεις από τον ΣΕΒ
Το 8% των πτυχιούχων έφυγε από την Ελλάδα- Επίδομα μετεγκατάστασης, επιδότηση μισθού ή εργοδοτικών εισφορώνκαι ειδικό καθεστώς φορολόγησης, μεταξύ των προτάσεων του ΣΕΒ για να αναστραφεί το κύμα φυγής.
Απογοητευτικά στοιχεία για το brain drain - Προτάσεις από τον ΣΕΒ
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα
Χαμηλή παραμένει η ροή στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία- Δεν έχουν στείλει ακόμα οι τράπεζες τα στοιχεία που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα
Αραβική «εισβολή» στην Ελλάδα!
Αραβική «εισβολή» στην Ελλάδα!
Στην Αθήνα πολυπληθής αποστολή από τα ΗΑΕ για big business- Αραβική "έφοδος" και στην αγορά ακινήτων.
Αραβική «εισβολή» στην Ελλάδα!