fbpxΝέος φορέας κοινωνικής ευθύνης από τους ξενοδόχους | Economistas.gr
Skip to main content

Νέος φορέας κοινωνικής ευθύνης από τους ξενοδόχους

Νέος φορέας κοινωνικής ευθύνης από τους ξενοδόχους
Ο Αλ. Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ / Eurokinissi

Την ίδρυση νέου φορέα, με τον διακριτικό τίτλο “HOTELS FOR”, με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανακοίνωσε το ΞΕΕ. Ο φορέας θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ΞΕΕ και η ίδρυσή του θα γίνει με νόμο που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στην 9η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Metropolitan Expo, παρουσία 900 και πλέον ιδιοκτητών ξενοδοχείων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός (φωτό): «Κάθε ξενοδοχείο, κάθε μέλος του ΞΕΕ, έχει τη δυνατότητα να γίνει μέρος ενός δικτύου αλληλεγγύης, προσφοράς, θετικής συμβολής σε μια καλύτερη και πιο αισιόδοξη Ελλάδα, συνεισφοράς στην κοινωνική ευημερία, στο περιβάλλον και στη βιωσιμότητα».

Θεοχάρης: Παγκόσμιο παράδειγμα

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην 9η Γενική Συνέλευση, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε σχετικά: «Με την πρωτοβουλία ίδρυσης του φορέα “HOTELS FOR”, δίνουμε ένα παγκόσμιο παράδειγμα: Τα ελληνικά ξενοδοχεία, πρωτοπόρα παγκοσμίως, μεταδίδουν το μήνυμα πως η ανάπτυξη πρέπει να υπηρετεί τη συνοχή, πως η ευημερία της οικονομίας δεν είναι μόνον κάποιοι αριθμοί. Αλλά αυτή η ευημερία μπορεί και πρέπει να αντανακλάται στο κοινωνικό σύνολο. Το ξενοδοχείο, λοιπόν, μας αφορά όλους. Αφού κάθε ξενοδοχείο, εκτός από εστία φιλοξενίας, γίνεται και εστία κοινωνικής ευθύνης, προσφοράς και συνοχής. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι η έμπρακτη ανταπόδοση του ελληνικού ξενοδοχείου στην ελληνική κοινωνία. Δημιουργεί απόθεμα εμπιστοσύνης. Και ξέρετε, η εμπιστοσύνη είναι πολύτιμη. Είναι η πιο δυνατή καύσιμη ύλη για να δώσουμε ενέργεια στον καλύτερο τουρισμό, που θέλουμε και που μας αξίζει».

Στη συνέλευση, όπου δόθηκε το στίγμα των προτεραιοτήτων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την προσεχή 10ετία, παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Κων/νος Λούλης, η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα Κατερίνα Νοτοπούλου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας Ομιλίας του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός χαρακτήρισε το 2020 ως χρονιά-μεταίχμιο, τονίζοντας πως «τώρα είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε τον τουρισμό που θα έχουμε το 2030. Στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο πιστεύουμε στη νέα δεκαετία της ευθύνης. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα όλης της χώρας».

Δύο νέες δράσεις του Επιμελητηρίου

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα του Επιμελητηρίου στις τοπικές κοινωνίες μέσα από δύο νέες δράσεις.

Η πρώτη αφορά στην εκκίνηση ενός ανοιχτού και διαδραστικού διαλόγου σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με στόχο ο τουρισμός και τα ελληνικά ξενοδοχεία να μεγιστοποιήσουν τη θετική συμβολή τους στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν στις έδρες των Περιφερειών σε όλη την Ελλάδα 13 ημερίδες, με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών και των θεσμικών επαγγελματικών φορέων.

Η δεύτερη δράση αφορά στην πραγματοποίηση εξειδικευμένων σεμιναρίων επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσης (crisis management). Τα σεμινάρια θα απευθύνονται σε αυτοδιοικητικά στελέχη και ξενοδόχους, οι οποίοι με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών θα εκπαιδεύονται στην επικοινωνιακή διαχείριση τυχόν κρίσεων σε προορισμούς της χώρας με στόχο την προστασία του brand και της φήμης κάθε προορισμού.

Ο κ. Βασιλικός έκανε γνωστό επίσης ότι το ΞΕΕ επεξεργάζεται με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης τουριστικής συνείδησης και καταπολέμησης του «τουριστικού αναλφαβητισμού».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αναλύθηκε η πορεία των πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου, Boutique Hotels και Ελληνικό Πρωινό, παρουσιάστηκαν οι μελέτες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που έγιναν για λογαριασμό του ΞΕΕ ενώ παρουσιάστηκαν και οι 3 νικήτριες startup εταιρείες του Α’ κύκλου, της έτερης πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου CapsuleT, του πρώτου ελληνικού επιταχυντή αποκλειστικά για τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Στα 315 εκατ. η ζημιά από την Thomas Cook για φέτος
ΞΕΕ: Στα 315 εκατ. η ζημιά από την Thomas Cook για φέτος
Aπό το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019. Την ανάγκη για μέτρα άμεσης, συντονισμένης και στοχευμένης δράσης, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
ΞΕΕ: Στα 315 εκατ. η ζημιά από την Thomas Cook για φέτος
SOS από Ξενοδοχεία: Χρεοκοπία βλέπει το 65%-Οι προτάσεις του ΞΕΕ
SOS από Ξενοδοχεία: Χρεοκοπία βλέπει το 65%-Οι προτάσεις του ΞΕΕ
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%.
SOS από Ξενοδοχεία: Χρεοκοπία βλέπει το 65%-Οι προτάσεις του ΞΕΕ
ΞΕΕ: Πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού
ΞΕΕ: Πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες, επισημαίνει το ΞΕΕ.
ΞΕΕ: Πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: Χρειάζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης
Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: Χρειάζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος έκανε δηλώσεις σχετικά με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν σε όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής.
Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: Χρειάζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης
Ξενοδόχοι: Στα 15 δισ. οι απώλειες-Παλεύουμε για το 2021
Ξενοδόχοι: Στα 15 δισ. οι απώλειες-Παλεύουμε για το 2021
Ανάκαμψη στα επόμενα τέσσερα χρόνια "βλέπει" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ενώ το 2021 οι επαγγελματίες του τουρισμού θα παλέψουν για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
Ξενοδόχοι: Στα 15 δισ. οι απώλειες-Παλεύουμε για το 2021