Προστασία α' κατοικίας: Κρούσεις σε 41.000 δανειολήπτες

NEWSROOM
Κόκκινα δάνεια
Φωτό: Shutterstock

Αγνοούνται περίπου 41.000 δανειολήπτες με κόκκινο δάνειο που συνδέεται με την κύρια κατοικία τους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Παρότι έκαναν το πρώτο βήμα, δηλαδή μπήκαν στην ειδική πλατφόρμα και συμφώνησαν να αρθεί το τραπεζικό και φορολογικό τους απόρρητο, μετά εξαφανίστηκαν, καθώς από τους 43.398 χρήστες μόλις 2.073 υπέβαλαν αίτηση ρύθμισης προς τις τράπεζες.

Ενώ απομένουν περίπου δυόμισι μήνες για να πέσει η αυλαία του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας και ενώ η έως τώρα προσέλευση απέχει έτη φωτός από την εκτίμηση ότι θα καλύπτονταν περίπου 150.000 νοικοκυριά, τα συναρμόδια υπουργεία και η ΕΓΔΙΧ κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους. Σε αυτήν τη λογική, έχουν αρχίσει να αποστέλλονται e-mail σε αυτούς τους 41.000 που ενώ έκαναν το πρώτο βήμα, τα ίχνη τους έκτοτε χάθηκαν. Στόχος είναι να παρακινηθούν να προχωρήσουν τη διαδικασία, ενώ, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, «θα πρέπει να γίνει σαφές ότι μετά τις 30 Απριλίου δεν θα υπάρχει η παραμικρή "ομπρέλα", τουλάχιστον όπως την εννοούσαμε ως τώρα».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει οργασμός προετοιμασίας στα συναρμόδια υπουργεία και στην ΕΓΔΙΧ, με στόχο την Πρωταπριλιά να έχει κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Πτωχευτικός, που θα ρυθμίζει όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους από την Πρωτομαγιά και μετά. Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει φιλόδοξο κι αυτό το γνωρίζουν και οι Θεσμοί, που είναι αποφασισμένοι να πιέσουν όσο δεν πάει τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως. «Στις 30 Απριλίου τελειώνουν όλα», λένε χαρακτηριστικά πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος πλαισίου.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης «τρέχουν» τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού, όπου θα ενσωματωθεί η σχετική Κοινοτική Οδηγία, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αναλάβει το νέο στεγαστικό επίδομα που θα καλύπτει όσα νοικοκυριά θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιείται η περιουσία τους, ενώ στην ΕΓΔΙΧ «χτίζουν» την πλατφόρμα όπου θα γίνεται η τελευταία προσπάθεια ρύθμισης οφειλών πριν σκάει το «κανόνι». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η εξωδικαστική διαδικασία θα διαρκεί το πολύ ένα μήνα κι αν αποβαίνει άκαρπη τότε θα κινείται η πτωχευτική διαδικασία.

Η κατάληξη της πτώχευσης είναι σαφής. Θα ρευστοποιείται η περιουσία του οφειλέτη, θα εξοφλούνται τα χρέη του κι εφόσον υπολείπονται οφειλές, αυτές θα διαγράφονται οριστικά μετά από 1 έτος, δίνοντας έτσι- θεωρητικά- τη δυνατότητα της 2ης ευκαιρίας. Και τι θα γίνεται με τα νοικοκυριά που θα χάνουν το ακίνητο τους; Το Κράτος θα καλύπτει- θεωρητικά- τις βασικές στεγαστικές τους ανάγκες, προβλέποντας ειδικό στεγαστικό επίδομα. Είναι, πάντως, προφανές ότι αυτό το επίδομα δεν μπορεί να περιορίζεται στα επίπεδα του σημερινού αντίστοιχου επιδόματος, το οποίο «πλαφονάρει» στα 210 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ