Πάνω από 43.000 δανειολήπτες ρύθμισαν δάνεια α’ κατοικίας

Φωτό: Shutterstock

Έντονη κινητικότητα για ρυθμίσεις δανείων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και αυτή η τάση δεν μπορεί να μη σχετίζεται με την επικείμενη εκπνοή του πλαισίου προστασίας της α΄κατοικίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που πήρε το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες, μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, 43.400 πολίτες, με «κόκκινα» δάνεια κύριας κατοικίας άνω των 3 δισ. ευρώ, παρέκαμψαν την πλατφόρμα και πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με την τράπεζα τους. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το α’ εξάμηνο, υπολογίζεται αναλογικά ότι το 2019 μπορεί να έγιναν τουλάχιστον 80.000 ανάλογες ρυθμίσεις δανείων.

Κι ενώ έχει ξεκινήσει η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων- όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida- σε περίπου 41.000 δανειολήπτες, που ενώ συναίνεσαν στην άρση τραπεζικού- φορολογικού απορρήτου δεν προχώρησαν στην υποβολή αίτησης ρύθμισης, το υπουργείο Οικονομικών στρέφει την προσοχή του στις ρυθμίσεις που προσφέρουν οι διαχειριστές δανείων, δηλαδή τα funds.

“Πράγματι προσφέρουν καλές λύσεις (ρυθμίσεις) σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα. Υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες/ δανειολήπτες” σημειώνουν αρμόδιες πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ούτε καν στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών.

Εν όψει της συνάντησης στις 4 το απόγευμα του Χ. Σταϊκούρα με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα funds αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση (κούρεμα). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ, που κουρεύτηκε στις 120.000 ευρώ. «Δεν αρκούν, όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις και γι' αυτό θέλουμε συνολική εικόνα από τους διαχειριστές», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα που σκέπτεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση και συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας: να δώσει χαρακτηριστικά ευελιξίας, άρα να βελτιώσει το προφίλ της PQH. Ποια είναι η PQH; Είναι ο εκκαθαριστής, που έχει αναλάβει 17 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το ΤΤ, αλλά από τη στιγμή που δεν είναι fund, δεν μπορεί να προσφέρει αντίστοιχες λύσεις, παρά μόνο να πιέζει ασφυκτικά έτσι ώστε να διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ