Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα

Το κρίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη / AP Images

Σιγή ασυρμάτου έχει πέσει στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες μετά το σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι έχει περίπου δυόμιση μήνες, προκειμένου να ψηφίσει και περάσει όλη την αναγκαία δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού από την Πρωτομαγιά.

Θέμα νέας παράτασης δεν υφίσταται, όπως δεν συζητείται το ενδεχόμενο μεταβατικής περιόδου κι αυτό σημαίνει πολύ απλά τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας θα πρέπει να σπάσουν τα… κοντέρ, έτσι ώστε να βγουν τα χρονοδιαγράμματα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι την 1η Απριλίου να εισαχθεί στο Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 1023 του 2019, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν εκπνεύσει το πλαίσιο προστασίας για την κύρια κατοικία.

Κι ενώ υπουργεία, τράπεζες και διαχειριστές (funds) βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία, στην ΕΚΤ παρακολουθούν κι ετοιμάζονται για την πρώτη εκ του σύνεγγυς ενημέρωση σε δύο εβδομάδες από τώρα. Το πρώτο 5νθήμερο του Μαρτίου, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, θα βρεθεί στην Ελλάδα για το συνέδριο των Δελφών, αλλά θα έχει συναντήσεις με τα επιτελεία των τραπεζών, όπως επίσης με το Γ. Στουρνάρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις συζητήσεις για τον «Ηρακλή», ο Επόπτης θα ζητήσει τον καλύτερο συντονισμό όλων των πλευρών για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν, πάντως, κάθε λόγο να είναι ανήσυχοι, καθώς τα νεώτερα στοιχεία από την πλατφόρμα για την α’ κατοικία δείχνουν ότι παρά τις προσκλήσεις, τα ηλεκτρονικά ραβασάκια και τις προειδοποιήσεις, η ανταπόκριση παραμένει υποτονική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι του… Αγίου Βαλεντίνου:
• Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 67.686 ενδιαφερόμενοι χρήστες (δηλ. έκαναν login στην πλατφόρμα), από το σύνολο των 130 χιλιάδες δυνητικά επιλέξιμων χρηστών. Ωστόσο κάποιοι οφειλέτες ενδέχεται να έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους απευθείας με τις τράπεζες ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (π.χ. Νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).
• Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 44.924 χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι 22.762 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση απορρήτου.
• Έχουν υποβληθεί 2.218 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι 42.706 χρήστες δεν έχουν υποβάλλει ακόμη την αίτηση τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.
• Έχουν δοθεί 836 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι εκκρεμούν να επεξεργαστούν 1.382 υποθέσεις από τις τράπεζες (ο Νόμος ρητά προβλέπει διάρκεια 1 μήνα για την επεξεργασία της αίτησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης δανείου)
• Έχουν αποδεχθεί 380 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 456 υπολοίπων (αφότου ο πολίτης λάβει τη σύμβαση από την τράπεζα, έχει 1 μήνα για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω στην επιδότηση).
• Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 240 πολίτες (αφού αποδεχθεί την ανωτέρω σύμβαση, μετά ο πολίτης αιτείται κρατική επιδότηση του δανείου του. Η ΕΓΔΙΧ εγκρίνει την επιδότηση, μέσα σε 1 μήνα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του Νόμου). Εκκρεμεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η έγκριση 140 υποθέσεων.

Σημειωτέον ότι ο Χ. Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να τον τροφοδοτούν σε εβδομαδιαία βάση για τις ρυθμίσεις δανείων εκτός πλατφόρμας- υπολογίζεται ότι στο β’ εξάμηνο του 2019 είχαν γίνει πάνω από 43.000 τέτοιες ρυθμίσεις- αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν αποσταλεί σχετικά στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ