Θετική έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα - «Καμπανάκι» για τις τράπεζες

NEWSROOM
Θετική έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα - «Καμπανάκι» για τις τράπεζες
Shutterstock

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί, όπως αναμενόταν, η έκθεση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο τις περαιτέρω δράσεις που πρέπει να ληφθούν στο θέμα της προστασίας των τραπεζών.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση των Ελληνικών αρχών ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην έκθεση.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και ανοίγει το δρόμο ώστε η επόμενη- πιο κρίσιμη- αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και αυτή εγκαίρως. Κάνει, ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πιο αποφασιστικών βημάτων στον τραπεζικό τομέα.

«Η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα αποτιμά την πρόοδο της χώρας σε δεσμεύσεις πολιτικής, που ανέλαβε στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είχε σημειωθεί ικανή πρόοδος σε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τα τέλη του 2019» ανάφερει η Κομισιόν και προσθέτει: «Τα συμπληρωματικά μέτρα, που εφαρμόζονται ή έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί εκγαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020».

Αυτό βεβαίως, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, προϋποθέτει τη συνεχή δέσμευση των ελληνικών αρχών, ειδικά σοτν χρηματοπιστωτικό τομέα, που όπως εξηγεί «απαιτείται ουσιαστική περαιτέρω δράση».

Οι δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί έως τα τέλη του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να αυξήσουν την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής, να προάγουν την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και να βελτιώσουν την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως σημειώνει η Kομισιόν. Τονίζει δε ότι οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και προωθούν μέτρα και πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.

Σημειώνεται πως η έκθεση δεν συνδέεται με εφαρμογή μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα (και τη 2η σχετική επί κυβέρνησης ΝΔ), που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε περαιτέρω την κοινωνική συνοχή. Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός η Έκθεση «εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας. Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των "κόκκινων δανείων". Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας. Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του. Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων».

Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει με ευχαριστίες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ουσιαστική συμβολή τους σε αυτή την ανοδική τροχιά της οικονομίας και της χώρας. Οι προσπάθειες όλων μας, αναφέρει, φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ