fbpxΜε τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ | Economistas.gr
Skip to main content

Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ

Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ
AP Images

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, που πλέον φλερτάρει με την ύφεση, στα χρηματιστήρια γίνεται κάθε ημέρα «σφαγή» χωρίς έλεος, ο κορωνοϊός δεν δείχνει διάθεση να… εξαφανιστεί κι όλοι περιμένουν τον από μηχανής θεό. Θα είναι η Κριστίν Λαγκάρντ;

Μετά το απίστευτο «αιματοκύλισμα» της Δευτέρας, παράγοντες της αγοράς μονολογούσαν ότι αυτή η «σφαγή» μπορεί να συνεχίζεται για ημέρες, με τα χρηματιστήρια να μοιάζουν με αφηνιασμένα κοπάδια, που τρέχουν στα τυφλά προς το γκρεμό. Υπάρχει άραγε σημείο στήριξης; Μπορεί να υπάρξει κάτι, που θα μπορούσε να «φρενάρει» τον κατήφορο ή και να αναστρέψει το κλίμα; Με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, αν όχι απίθανο, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν κάτι «μεγάλο» από την επικεφαλής της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Άνθρωποι, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, σημειώνουν ότι αν οι ανακοινώσεις της Κ. Λαγκάρντ είναι by the book, ήτοι εάν δεν υπερβούν τα εσκαμμένα, θα χαθεί μια ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα. «Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν και ακραία μέτρα», λένε κάποιοι άλλοι, θυμίζοντας το θετικό σοκ που είχε προκαλέσει ο Μάριο Ντράγκι ανακοινώνοντας κι εφαρμόζοντας ανορθόδοξα μέτρα, κόντρα στη γερμανική γραμμή. Οι σκέψεις είναι πολλές. Μείωση επιτοκίων, αύξηση των αγορών εταιρικών και κρατικών τίτλων, ακόμα και χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Αισιοδοξία μετά τα πρώτα μέτρα στη Γερμανία

Η ασύμμετρη απειλή του κορωνοϊού καθιστά μονόδρομο την επανεξέταση όλων των πολιτικών και των κανόνων που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Τα πρώτα επεκτατικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που ανακοίνωσε η Γερμανία επιτρέπουν μια σχετική αισιοδοξία ότι μπορεί κάτι να κινηθεί, ωστόσο αναγκαία συνθήκη είναι η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, έτσι ώστε η «θεραπεία» να είναι δραστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Μακρόν έχει ήδη διαμηνύσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Γαλλία θα προχωρήσει εδώ και τώρα στη λήψη όλων των μέτρων, που θα κριθούν αναγκαία για τη στήριξη της οικονομίας της, η οποία κλυδωνίζεται. Ο γερμανικός προτεσταντισμός, που εκφράστηκε ως επί το πλείστον από το Β. Σόιμπλε, δείχνει να κλονίζεται, ωστόσο θα φανεί στη σημερινή (;) τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών κι εν συνεχεία στο Eurogroup της Δευτέρας, εάν όντως κάτι αλλάζει στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της ευρωπαϊκής οικογένειας… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαγκάρντ: Τόνωση της ζήτησης η λύση για την ευρωζώνη
Λαγκάρντ: Τόνωση της ζήτησης η λύση για την ευρωζώνη
Η ευρωζώνη χρειάζεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση μέσω μεγαλύτερων δημόσιων επενδύσεων, εάν θέλει να είναι σε θέση να αντέξει την αδυναμία στο εξωτερικό, δήλωνει η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ.
Λαγκάρντ: Τόνωση της ζήτησης η λύση για την ευρωζώνη
«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!  
«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!  
Λύνει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου το... υπερμπαζούκα της Κ. Λαγκάρντ- Το παρασκήνιο των αποφάσεων της ΕΚΤ
«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!  
Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί
Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα για την ανθεκτικότητα του ευρώ είναι σήμερα πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί