fbpxΑξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με συμμετοχή ιδιωτών | Economistas.gr
Skip to main content

Αξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με συμμετοχή ιδιωτών

Αξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με συμμετοχή ιδιωτών
Eurokinissi

Εναλλακτικούς τρόπους για την αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της εξετάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Μεταξύ των σεναρίων που είναι υπό εξέταση, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, είναι και η μέθοδος των λεγόμενων πρότυπων προτάσεων η οποία όταν νομοθετηθεί θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να υποβάλλουν προτάσεις για τη δημοπράτηση έργων που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης.

Κατά τις ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο αξιοποίησης κρατικών ακινήτων με τη διαδικασία των πρότυπων προτάσεων έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΤΑΔ αποτελεί τον σημαντικότερο ιδιοκτήτη ακινήτων του Δημοσίου, τα αποτελέσματα της εταιρείας από την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας είναι έως τώρα πενιχρά.

Η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 71.450 τίτλους, ωστόσο παράγει εισοδήματα από μόλις περίπου 1.000 δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός περιουσιακών στοιχείων είναι καταπατημένος ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί καν να εντοπιστεί. 

Από το σύνολο των ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ εκτιμάται ότι περίπου 16.000 είναι δυνατό να αξιοποιηθούν τα επόμενα έτη.

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ περιλαμβάνει ακίνητα που είναι κατάλληλα για ποικίλες χρήσεις, όπως εκτάσεις οι οποίες προσφέρονται για τουριστική και αγροτική αξιοποίηση, διαμερίσματα σε πολλές πόλεις, ακόμα και παλιά ξενοδοχεία όπως τα «Ξενία». Τα εμβληματικά τουριστικά καταλύματα σχεδιάστηκαν από γνωστούς αρχιτέκτονες και κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο κρατικού προγράμματος για την ενίσχυση του τουρισμού στις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών διαγωνισμών ακινήτων της ΕΤΑΔ (e-publicrealestate.gr) διατίθενται δεκάδες αγροτικά και τουριστικά ακίνητα αλλά και αρκετές κατοικίες. Μεταξύ αυτών είναι διαμερίσματα σε συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Κυψέλη, Πλατεία Αττικής, Ρωμαϊκή Αγορά, Αγία Σοφία), τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επενδυτές ακόμα και για βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb.

Η νομοθέτηση των πρότυπων προτάσεων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μέθοδος των πρότυπων προτάσεων αναμένεται να νομοθετηθεί με τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, η οποία θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα σχέδια νόμου της κυβέρνησης.

Προτού κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή θα πρέπει να διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα, όπως ο ορισμός του κρατικού φορέα που θα αξιολογεί τις πρότυπες προτάσεις οι οποίες θα κατατίθενται από ιδιώτες.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και η θέσπιση κριτηρίων τα οποία θα αφορούν στο δικαίωμα υποβολής προτάσεων. Μία από τις ιδέες που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να συνοδεύεται η πρότυπη πρόταση με χρηματικό παράβολο ή με εγγυητική επιστολή.

Η μέθοδος των πρότυπων προτάσεων δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να προτείνουν έργα τα οποία δεν εντάσσονται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Οι προτάσεις που θα κατατίθενται με ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να συνοδεύονται από όλες τις απαραίτητες τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες.

Η πρόταση μαζί με τις προκαταρκτικές μελέτες θα υποβάλλονται σε ειδική δημόσια υπηρεσία που θα είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προτεινόμενων σχεδίων. Εφόσον αξιολογηθούν θετικά, η αρμόδια υπηρεσία θα ζητάει από τον ιδιωτικό φορέα να καταθέσει οριστικές μελέτες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, ένα από τα μεγάλα έργα των επόμενων ετών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τη διαδικασία των πρότυπων προτάσεων αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 3.000 στρεμμάτων στην οποία βρίσκεται τώρα το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης. Η λειτουργία του αεροδρομίου θα σταματήσει σε περίπου πέντε χρόνια, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΔ: 7 ακίνητα προς πώληση σε Αττική, Θεσσαλονίκη
ΕΤΑΔ: 7 ακίνητα προς πώληση σε Αττική, Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για διαμερίσματα σε πλατεία Αττικής και πλατεία Αμερικής, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Κολωνάκι και στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Χαριλάου.
ΕΤΑΔ: 7 ακίνητα προς πώληση σε Αττική, Θεσσαλονίκη
Ρύθμιση για να σταματήσει το Δημόσιο να διεκδικεί χιλιάδες σπίτια ιδιωτών
Ρύθμιση για να σταματήσει το Δημόσιο να διεκδικεί χιλιάδες σπίτια ιδιωτών
Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 για να διευθετηθεί το ζήτημα των παράλογων διεκδικήσεων του Δημοσίου. Οι περιπτώσεις των Βριλησσίων και της Λαυρεωτικής.
Ρύθμιση για να σταματήσει το Δημόσιο να διεκδικεί χιλιάδες σπίτια ιδιωτών
Επενδύσεις πάνω από 250 εκατ. σε ακίνητα στον Πειραιά
Επενδύσεις πάνω από 250 εκατ. σε ακίνητα στον Πειραιά
Έως το τέλος του 2020 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Στα 60 εκατ. το ύψος της επένδυσης στον πύργο του Πειραιά.
Επενδύσεις πάνω από 250 εκατ. σε ακίνητα στον Πειραιά
Το real estate του Δημοσίου: Ακίνητα προς αξιοποίηση και προβληματισμοί
Το real estate του Δημοσίου: Ακίνητα προς αξιοποίηση και προβληματισμοί
Η διοίκηση της ΕΤΑΔ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες ωρίμανσης ακινήτων σε περιοχές με εμπορικό ενδιαφέρον. Οι προβληματισμοί της Κομισιόν και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας.
Το real estate του Δημοσίου: Ακίνητα προς αξιοποίηση και προβληματισμοί