Σε κατάσταση σοκ ο παγκόσμιος Τουρισμός

Αδειες πολυθρόνες σε παραλία του Μπαλί / AP Images

Ακυρώσεις κρατήσεων, “λουκέτα”- προσωρινά ή μόνιμα- σε ξενοδοχεία, “πετσόκομμα” δρομολογίων, διαθεσιμότητες προσωπικού αεροπορικών εταιριών, απολύσεις, πτωχεύσεις. Αυτό είναι λίγο ως πολύ το σοκ που βιώνουν παγκοσμίως όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό κι αυτό αποτυπώνεται και στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.

Σε μια ημέρα έντονων διακυμάνσεων, όπου οι αγορές προσπάθησαν να βρουν σημείο στήριξης στο μπαράζ μέτρων, που ανακοινώνονται από κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες και τελικά κατάφεραν να «πρασινίσουν», τα «κόκκινα» που έκαναν την… παραφωνία αποκάλυπταν τη βαθιά κρίση στο τουριστικό προϊόν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ίσως, ο γίγαντας της TUI που κατέγραψε νέες απώλειες 10,76%.


Σε εκτενή ρεπορτάζ και αφιερώματα στο διεθνή Τύπο, γίνεται εμφανές ότι επί της ουσίας οι αερομεταφορές κρέμονται από μια κλωστή, προσδοκώντας, πλέον, στην κρατική βοήθεια ή ακόμα και στην κρατικοποίηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών για τους «πρωταθλητές» της χώρας του, που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της British Airways, με τους υγιείς ισολογισμούς και τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, που σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε διαθεσιμότητα άγνωστος αριθμός πιλότων της. Η μετοχή της έκλεισε χθες με πτώση 6,45% και οι άνθρωποι της εταιρίας ήδη στρέφονται στην… αγκάλη του Boris για κρατική βοήθεια.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΑΤΑ, που έγιναν με φόντο επικείμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων αεροπορικών εταιριών- η κρατική ενίσχυση που θα απαιτηθεί παγκοσμίως μπορεί να φτάσει στα 200 δισ. δολάρια!

Η μετοχή της Lufthansa «πρασίνισε» μετά τις πληροφορίες για κρατική στήριξη, η Σκανδιναβική SAS παίρνει κρατικές εγγυήσεις 300 εκατομμύρια δολάρια για δάνεια, ο Τραμπ ανακοίνωσε βοήθεια στη Boeing την ώρα που η United Airlines ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια, η Airbus σταματούσε την παραγωγή σε Γαλλία- Ισπανία και η Brussels Airlines, θυγατρική της Lufthansa, ανακοίνωσε αναστολή πτήσεων για 4 εβδομάδες.

Από αυτήν την τέλεια καταιγίδα είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η Ελλάδα. Ήδη η περίοδος του Πάσχα θεωρείται χαμένη και το στοίχημα είναι αν και πόσες ξενοδοχειακές μονάδες θα προλάβουν έστω ένα μέρος της θερινής σεζόν. Οι πρώτες εκτιμήσεις για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κάνουν λόγο για ζημιά που ξεπερνά τα 520 εκατ. Ευρώ, αλλά είναι μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση, ενώ σε μια πρώτη αποτίμηση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις του black out στον Τουρισμό υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ θα χάσει περίπου 0,83% και η απασχόληση 0,88%.

ΣΧΕΤΙΚΑ