fbpxΘεραπεία- σοκ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο | Economistas.gr
Skip to main content

Θεραπεία- σοκ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο

Θεραπεία- σοκ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο
Ελάχιστη κίνηση στο Σύνταγμα / Eurokinissi

«Εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει το lockdown» ήταν η απάντηση ανώτατης τραπεζικής πηγής στο ερώτημα εάν μπορεί η ελληνική οικονομία να αποφύγει φέτος την ύφεση, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχει γίνει ζημιά.

Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πάνω σε βασικό σενάριο, που προβλέπει ότι η οικονομία θα βγει από την καραντίνα μετά το Μάιο. Βαριά τραυματισμένη, μεν, αλλά έχοντας μπροστά της κάτι λιγότερο από ένα εξάμηνο για να μπορέσει να καλύψει μέρος των απωλειών. Στην πραγματικότητα το γεγονός ότι το 12% του ΑΕΠ- ξεπερνά το 25% με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη- προέρχεται από τον Τουρισμό, είναι ευχή και κατάρα, καθώς αν το lockdown «φάει» και μέρος του καλοκαιριού, τότε η ύφεση μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ αν διασωθεί η θερινή σεζόν που πλέον φτάνει ως το Σεπτέμβριο, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, ο Τουρισμός θα δεχθεί τώρα μια γενναία «ένεση» μέτρων στήριξης και ενίσχυσης, έτσι ώστε όταν ανεβάσει ρολά, να μπορέσει να «τρέξει».

Τα σενάρια για ανάκαμψη V ή U

Φυσικά κανείς δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για την καταστροφή που συντελείται γύρω μας. Η ζημιά στις αερομεταφορές είναι ανυπολόγιστη κι αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τον ελληνικό Τουρισμό ακόμα κι αν βρεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η εκτιμώμενη αύξηση της ανεργίας και η συμπίεση των εισοδημάτων θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά. Αυτοί ακριβώς είναι οι παράγοντες που συνηγορούν σε μια θεραπεία- σοκ, τουλάχιστον στο εσωτερικό, έτσι ώστε η ανάκαμψη να παρουσιάσει σχήμα V- δηλαδή από το ναδίρ στο ζενίθ- και όχι U δηλαδή με περίοδο στασιμότητας μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι δείκτες.

Το «κλειδί» για να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός- φυσικά πέρα από την εξασθένιση του ιού- είναι να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, εξ ου και το μπαράζ αναστολών φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κρατικών δανείων και εγγυήσεων, που είναι βέβαιο ότι τελικά θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δις ευρώ.

Tα διδάγματα της Μεγάλης Κρίσης


Με αυτό το φόντο είναι άκρως ενδιαφέρουσα η μελέτη του Tax Foundation για τις επιπτώσεις της νέας κρίσης στις επιχειρήσεις, «πατώντας» πάνω στα διδάγματα της Μεγάλης Κρίσης του 2008- 2009, όταν τα φορολογικά συστήματα επέτειναν το πρόβλημα.

tf_db_3-18.png


Η πτώση των φορολογικών εσόδων σε αυτήν την περίοδο ήταν της τάξης του 11%, ωστόσο ειδικά των εσόδων από τις επιχειρήσεις έφτασε στο 28%, δείγμα του ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Εκτιμώντας ότι αυτήν τη φορά μπορεί να προκληθεί «κραχ» και στα έσοδα από κατανάλωση, λόγω της ιδιομορφίας της κρίσης με τα κλειστά καταστήματα και την απομόνωση, η μελέτη σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα φορολογικά συστήματα, που να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις την απεριόριστη μεταφορά των προβλέψεων ζημιών και την πλήρη έκπτωση επενδυτικών δαπανών, όπως κάνουν έστω εν μέρει η Εσθονία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς. «Μια επιχείρηση που έχει ζημιές σε μια κρίση, θα πρέπει να μπορεί να τις εκπέσει από τα κέρδη, όταν ανακάμψει» είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, εκτιμώντας ότι μέτρα που εστιάζουν στην αναστολή πληρωμής φόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γκρεμίστηκαν» τα έσοδα τον Μάρτιο
«Γκρεμίστηκαν» τα έσοδα τον Μάρτιο
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει με φόντο εφιαλτικά σενάρια για το Χρέος του Νότου από τη Goldman Sachs- «Κραχ» στο δεύτερο τρίμηνο για τις ΗΠΑ εκτιμούν αναλυτές και στελέχη της FED.
«Γκρεμίστηκαν» τα έσοδα τον Μάρτιο
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Αναζητείται αντίδοτο στην αύξηση των δημόσιων δαπανών- Από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται οι «ενέσεις» για να μην «κολλήσει» το ΑΕΠ βαδίζοντας για το 2021.
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
“Μαύρες” προβλέψεις για την κατανάλωση των νοικοκυριών, τις ξένες επενδύσεις, τις εξαγωγές, την απασχόληση- Στο υπουργείο Οικονομικών χαρτογραφούν τις επιπτώσεις σε ημερήσια βάση- Πώς θα λειτουργήσει η επιστρεπτέα προκαταβολή
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Έρευνα- σοκ δείχνει εικόνα κατάρρευσης των μικρομεσαίων
Έρευνα- σοκ δείχνει εικόνα κατάρρευσης των μικρομεσαίων
Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για νέο “πακέτο” μέτρων- Στρατιά 190.000 νέων ανέργων και νέα γενιά οφειλών στην εφορία η κληρονομιά της πανδημίας
Έρευνα- σοκ δείχνει εικόνα κατάρρευσης των μικρομεσαίων