ΕΕ: Επίσημη διατύπωση της αναστολής δημοσιονομικών κανόνων

NEWSROOM
ΕΕ: Επίσημη διατύπωση της αναστολής δημοσιονομικών κανόνων
Πηγή: AP Images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στην επίσημη διατύπωση της συμφωνίας που επετεύχθη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις 5 Μαρτίου για την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θέτουν όρια στον δανεισμό ώστε να λυθούν τα χέρια των κυβερνήσεων στη μάχη τους κατά του νέου κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο θεματοφύλακας των κανόνων της ΕΕ, πρότεινε αργά χθες Παρασκευή την ενεργοποίηση της "γενικής ρήτρας διαφυγής", που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να ανταποκριθούν στην πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία έχει προκαλέσει την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και το κλείσιμο των συνόρων της.

"Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές αξιώσεις που θα ίσχυαν υπό φυσιολογικές συνθήκες βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου", σύμφωνα με την Κομισιόν.

Μόλις η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνει επισήμως δεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην επόμενη σύνοδό τους, οι κυβερνητικές δαπάνες για την καταπολέμηση του κορονοϊού θα εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς της Κομισιόν για το έλλειμμα και το χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ