fbpxΣΕΒ: Στα 6 δισ. τον μήνα εκτιμά το έλλειμμα λόγω κορωνοϊού | Economistas.gr
Skip to main content

ΣΕΒ: Στα 6 δισ. τον μήνα εκτιμά το έλλειμμα λόγω κορωνοϊού

ΣΕΒ: Στα 6 δισ. τον μήνα εκτιμά το έλλειμμα λόγω κορωνοϊού
Εικόνα από την άδεια πλατεία Κοτζιά / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση της περιόδου καταβολής του, μετατάξεις στο Δημόσιο αλλά και αυξήσεις μισθών στον τομέα της υγείας και της πολιτικής προστασίας προτείνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος φαίνεται να αυξάνει κατά τεκμήριο κατά 3,5 δισ. ευρώ το μήνα περίπου λόγω των μέτρων, και κατά 2,5 δισ. ευρώ το μήνα λόγω της μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων από την απώλεια οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή η επιβάρυνση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ το μήνα ή περίπου 3% του παλαιού ΑΕΠ. Συνεπώς, η επιβάρυνση του ετήσιου ελλείμματος είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για 2 μήνες, 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, για 3 μήνες, κ.ο.κ.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων προβλέπουν:

- Να εξετασθεί σημαντική αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, για εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο, εάν κλείσουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

- Να εξετασθεί, συμπληρωματικά, η αύξηση των πιστωτικών γραμμών στους ενήμερους πελάτες των τραπεζών, με το κράτος να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ή την εγγύησή τους, για σύντομο χρονικό διάστημα.

-Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους που απασχολούνται στην παραοικονομία που παράγουν το ¼ περίπου του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να καταγράφεται.

- Οι 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία υπερβάλλουν εαυτόν, και οι μισθοί τους πρέπει να αυξηθούν προσωρινά. Υπάρχουν, επίσης, δομές του Δημόσιου Τομέα που εργάζονται πυρετωδώς για την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που έχουν αναγγελθεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, ή μετατάξεων σε υπηρεσίες όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε προσωπικό, έτσι ώστε να στηριχθούν οι άνθρωποι που τα δίνουν όλα για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Η ώρα για έκτακτο δανεισμό

Σχετικά με την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ο ΣΕΒ τονίζει ότι μπορεί να καλυφθεί ισόποσα από κάποιο συνδυασμό έκτακτου δανεισμού, και ανάληψης πόρων από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, που ανέρχονται σε €37 δισ. Σημειώνεται ότι τα €16 δισ. από αυτά είναι το απόθεμα που η χρήση του απαιτεί συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς τηρείται ως εξασφάλιση εξυπηρέτησης του υπέρογκου ελληνικού χρέους που είναι στην κατοχή του ESM.

Τα υπόλοιπα είναι το εθνικό απόθεμα που, με βάση τους προηγηθέντες υπολογισμούς είναι διαθέσιμο να χρηματοδοτήσει, εάν χρειασθεί, τον προϋπολογισμό για 3 μήνες περίπου. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα κονδύλια (ΕΣΠΑ, νέα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, κλπ.) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επείγουσες περιπτώσεις, επεκτείνοντας το παραπάνω διάστημα, ενδεχομένως, σε 6 μήνες.

Η λύση του Ευρωομολόγου θα ήταν μια φθηνότερη λύση έναντι του κρατικού δανεισμού, αλλά δεν υπάρχει -ακόμα τουλάχιστον- συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε δανεισμό, η τωρινή συγκυρία είναι ευνοϊκή, δεδομένου του χαμηλού ύψους των επιτοκίων, σε αντίθεση με κάποια άλλη μελλοντική φάση, όταν περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσφύγουν στις αγορές, ωθώντας τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα.

Επίσης, αξίζει τον κόπο να επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί μια μετακύλιση των πληρωμών του χρέους προς το μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος.

Όσον αφορά σε μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, θα πρέπει να εξετασθεί, συμπληρωματικά, η αύξηση των πιστωτικών γραμμών στους ενήμερους πελάτες των τραπεζών, με το κράτος να αναλαμβάνει την εξυπηρέτησή ή την εγγύησή τους, για σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει επίσης να εξετασθεί κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει τυχόν σημαντική αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής, του επιδόματος ανεργίας, για εργαζόμενους που θα βρεθούν στον δρόμο, εάν κλείσουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Περιοριστικά μέτρα με φειδώ 

Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η λήψη περιοριστικών μέτρων για την οικονομική δραστηριότητα «πρέπει, να γίνεται με φειδώ, και με πλήρη γνώση όχι μόνο των επιδημιολογικών παραμέτρων αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων, δεδομένων και των εισοδηματικών περιορισμών στη λειτουργία του κράτους, για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την οικονομική ελευθερία και τις δημοκρατικές μας παραδόσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΒ: Προβλέπει ελλείψεις και άνοδο τιμών πρώτων υλών
ΣΕΒ: Προβλέπει ελλείψεις και άνοδο τιμών πρώτων υλών
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πρακτικές διαχείρισης «κόκκινων δανείων» μετά τις 30 Απριλίου, όταν απελευθερώνονται οι διαδικασίες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών, επισημαίνει ο ΣΕΒ.
ΣΕΒ: Προβλέπει ελλείψεις και άνοδο τιμών πρώτων υλών
Αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας εδώ και μια δεκαετία
Αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας εδώ και μια δεκαετία
Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν το Μάρτιο του 2020 προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας, μεγαλύτερη και από την περίοδο 2011-2013. Οι πέντε προτάσεις του ΣΕΒ.
Αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας εδώ και μια δεκαετία
ΣΕΒ: 7 στους 10 απασχολούνται σε 20 επαγγέλματα
ΣΕΒ: 7 στους 10 απασχολούνται σε 20 επαγγέλματα
Oι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επαγγέλματα όπου η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
ΣΕΒ: 7 στους 10 απασχολούνται σε 20 επαγγέλματα
ΣΕΒ: 10% του ΑΕΠ η απόκλιση από τους δημοσιονομικού στόχους
ΣΕΒ: 10% του ΑΕΠ η απόκλιση από τους δημοσιονομικού στόχους
Ο Σύνδεσμος θεωρεί επίσης ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να ζητήσουν οι εταίροι νέα μέτρα αλλά και να ζητήσει η κυβέρνηση ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων.
ΣΕΒ: 10% του ΑΕΠ η απόκλιση από τους δημοσιονομικού στόχους