fbpxΎφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα

Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Το Καλλιμάρμαρο / Eurokinissi

 

Ακόμα και διψήφια ποσοστά ύφεσης, δείχνουν τα σενάρια εργασίας που «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών, ενσωματώνοντας όλα τα νέα δεδομένα από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό μέτωπο, ειδικά μετά την πληθώρα υγειονομικών εκθέσεων, που συγκλίνουν στο ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και το Φθινόπωρο.

Εξαγωγές κι επενδύσεις μοιάζουν έρμαιο στις διαθέσεις της πανδημίας, η οποία συν τοις άλλοις σαρώνει τις χρηματαγορές, απαγορεύοντας έτσι τις κινήσεις και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Το Real estate, που είχε ως κινητήριο δύναμη της ανάκαμψης το ξένο ενδιαφέρον, επιστρέφει στη μνημονιακή μιζέρια, το λιανεμπόριο πλήττεται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία από την αβεβαιότητα και τη μείωση των εισοδημάτων (αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις), ενώ η ατμομηχανή της οικονομίας, ο Τουρισμός, μοιάζει να παλεύει μόνος του.

Στο καλό σενάριο, που δυστυχώς δεν είναι το επικρατέστερο, κάποιες τουριστικές μονάδες θα λειτουργήσουν από τον Ιούλιο και μετά, ποντάροντας στον εσωτερικό τουρισμό αλλά και σε αγορές, όπου ο κορωνοϊός άφησε λιγότερα σημάδια (π.χ. Ισραήλ, βαλκανικές χώρες). Ωστόσο, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες και άνθρωποι της τουριστικής αγοράς, με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα στις αερομεταφορές, ουδείς μπορεί κάνει ασφαλή πρόβλεψη. Με αυτά τα δεδομένα, το ΑΕΠ μπορεί να χάσει ως και 30 δις μόνο από τον Τουρισμό!

Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, κάνουν λόγο για απώλειες ως και 80% σε σχέση με πέρσι κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ως και 14,5 δις ευρώ λιγότερες εισπράξεις. Αν υποθέσουμε ότι οι πολλαπλασιαστές του Τουρισμού είναι γύρω στο 2,1- 2,4, τότε η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να χάσει καμιά 30αριά δις μόνο από τον Τουρισμό.

Οι προσπάθειες ανάκαμψης

Στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν ψευδαισθήσεις και γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η όποια προσπάθεια ανάκαμψης θα ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο, με την προσδοκία ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα περιοριστούν στα μέτρα- ασπιρίνες, που σκιαγράφησε το Eurogroup. “Με αυτά πας για 4-5 μήνες” σημειώνει στο economistas αρμόδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι το «στοίχημα θα κριθεί μετά το δεύτερο εξάμηνο, όταν θα σχηματοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο», δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο κονταροχτυπιούνταν Νότιοι και Βόρειοι πριν από την επιδρομή του κορωνοϊού.

Το Ταμείο Ανάκαμψης υποτίθεται ότι θα έχει δύναμη πυρός 500 δις ευρώ, ωστόσο παραμένει «θολό» πώς θα συγκεντρωθούν αυτά τα κεφάλαια, καθιστώντας ακόμα πιο αβέβαιη την επόμενη ημέρα για τη χρηματόδοτηση των προγραμμάτων ανάκαμψης.

Αντίβαρο η αύξηση των δημοσίων δαπανών

Το ΚΕΠΕ, στην τελευταία του ανάλυση, εκτιμά, πάντως, ότι η αύξηση των δημόσιων δαπανών, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ύφεση. Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι μια αύξηση της κρατικής καταναλωτικής δαπάνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19  στην ελληνική οικονομία κατά €5 δις, το οποίο αντιστοιχεί στο  2,7% του ΑΕΠ, θα προκαλέσει μία συνολική (άμεση και έμμεση): 
• αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 3,97 ποσοστιαίες μονάδες
• αύξηση της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 167,62 χιλιάδες θέσεις εργασίας ή κατά περίπου 3,90 ποσοστιαίες μονάδες
• αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου €1,8 δις. 

Οι θετικές επιδράσεις μίας αύξησης των κρατικών δαπανών στο ΑΕΠ και την απασχόληση αφορούν κυρίως τους τομείς «Δημόσια Διοίκηση», «Εκπαίδευση», «Ανθρώπινη Υγεία», «Αγροτικός Τομέας», «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας», «Παραγωγή Τροφίμων», «Διαμονή και Εστίαση» και «Λιανικό Εμπόριο», ενώ το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα επιβαρυνθεί κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεραπεία- σοκ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο
Θεραπεία- σοκ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο
Σενάρια ακραίας ύφεσης αν η οικονομία παραμείνει σε καραντίνα πέρα από το Μάιο- Ενέσεις ρευστότητας και ενισχύσεις παντός τύπου στις επιχειρήσεις για να «τρέξουν» στο β’ εξάμηνο
Θεραπεία- σοκ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο
Ακραία σενάρια βαθιάς ύφεσης
Ακραία σενάρια βαθιάς ύφεσης
«Κλειδί» ο περιορισμός της μετάδοσης του κορωνοϊού για να βγει γρήγορα η οικονομία από την καραντίνα- «Παγώνει» μέχρι νεωτέρας και ο «Ηρακλής»
Ακραία σενάρια βαθιάς ύφεσης
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
“Μαύρες” προβλέψεις για την κατανάλωση των νοικοκυριών, τις ξένες επενδύσεις, τις εξαγωγές, την απασχόληση- Στο υπουργείο Οικονομικών χαρτογραφούν τις επιπτώσεις σε ημερήσια βάση- Πώς θα λειτουργήσει η επιστρεπτέα προκαταβολή
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Ο ελληνικός Τουρισμός «μετράει» τις δυνάμεις του -Τεράστιο το ενδιαφέρον από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης
Ο ελληνικός Τουρισμός «μετράει» τις δυνάμεις του -Τεράστιο το ενδιαφέρον από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κερδίζει ακόμα περισσότερα από τις αγορές, που ούτως ή άλλως τροφοδοτούσαν το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, ενώ παράλληλα, το ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνεται, προσθέτοντας νέα δυναμική στη φετινή σεζόν.
Ο ελληνικός Τουρισμός «μετράει» τις δυνάμεις του -Τεράστιο το ενδιαφέρον από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης