fbpxΠροειδοποιητικό μήνυμα από τις αγορές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής | Economistas.gr
Skip to main content

Προειδοποιητικό μήνυμα από τις αγορές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Προειδοποιητικό μήνυμα από τις αγορές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
Φωτο: Shutterstock

“Σταματήστε να κλωτσάτε το τενεκεδάκι παραπέρα” είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο δηλώσεις και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης οδεύει σε ένα ακόμα μεγαλοπρεπές φιάσκο.  

Πριν καν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίσει λίγο ως πολύ πρόωρη τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, που υποτίθεται ότι είναι το “εργαλείο” για να “κλειδώσει” η ανάκαμψη της Ευρώπης το 2021, οι αγορές φρόντισαν να προειδοποιήσουν όλες τις πλευρές ότι αυτήν τη φορά ο αδύναμος κρίκος δεν είναι η “μικρή” Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, με την Ισπανία να έπεται.  

Η Ιταλία βγήκε χθες κακήν κακώς στις αγορές και άντλησε 10 δισ για 5 χρόνια και άλλα 6 δισ ευρώ με reopening 30ετίας. Πρόκειται για ένα μικρό μόνο μέρος των φετινών θηριωδών δανειακών αναγκών, που φτάνουν στα 230 δισ ευρώ αλλά ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις αγορές να στείλουν μήνυμα για το τι έπεται, αν οι αρχηγοί κρατών δεν καταλήξουν σύντομα σε μια πειστική λύση. Η 5ετία της Ιταλίας “φορτώθηκε” με 25,6 πόντους, η 7ετία της με 23,2 πόντους, η 10ετία με 21,7 πόντους, ενώ το βραχυπρόθεσμο χρέος των 2 ετών επιβαρύνθηκε με 24,6 πόντους.  

screenshot_1587488550788.gif

Το δυστύχημα είναι ότι οι σεισμικές δονήσεις επηρέασαν και την Ελλάδα, αν και με μικρότερη ένταση. Η ουσία είναι ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τη γείτονα, παραμένει μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Το γράφημα, που αποτυπώνει την πορεία των 10ετών ομολόγων, είναι αποκαλυπτικό καθώς δείχνει ότι η πορεία του ελληνικού (γαλάζιο χρώμα) ακολουθεί την αντίστοιχη πορεία του ιταλικού (μωβ χρώμα).  

elliniko-_italiko_dekaetes.png

Η ελληνική πλευρά εκφράζει, πάντως, αισιοδοξία και σιγουριά για την επόμενη ημέρα. “Δεν είμαστε οι απελπισμένοι της παρέας. Σίγουρα δεν θα μας χαριστούν, αλλά δεν είμαστε οι χειρότεροι” σχολιάζουν στο economistas αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας ότι αν όλα πάνε καλά, τα διαθέσιμα “εργαλεία” (προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων, μικρή αύξηση εντόκων γραμματίων, διατήρηση των 2 δισ που προορίζονταν για πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ), επιτρέπουν την ορθή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να αγγίξουμε το σκληρό πυρήνα, δηλαδή το “μαξιλάρι” των 15,7 δισ ευρώ.  

Θέμα έκτακτων εκδόσεων- μαμούθ για να “αυγατίσουν” τα ταμειακά διαθέσιμα δεν υφίσταται, ενώ αναφορικά με την “ομπρέλα” της ΕΚΤ, επισημαίνεται ότι οι κινήσεις της στη δευτερογενή αγορά είναι απολύτως προβλέψιμες κι ως εκ τούτου δεν κάνουν τη διαφορά. Όπως έχει γράψει το economistas, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα πρέπει να αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.  

Όσον αφορά στο θέμα των δανείων από τον ESM, που υποτίθεται ότι θα ξεκαθαριστεί στη Σύνοδο Κορυφής ως προς τους όρους που θα τα συνοδεύουν, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η προσοχή πρέπει να πέσει στο θετικό αντίκτυπο (confidence) που ενδεχομένως μπορεί να έχει στις αγορές η προσφυγή μιας χώρας σε αυτές τις πιστωτικές γραμμές.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τις αγορές
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τις αγορές
Στα χέρια μακροπρόθεσμων επενδυτών το νέο 10ετές ομολόγο- Εντυπωσιακή η σταθερή παρουσία ασφαλιστικών ταμείων στις εκδόσεις ελληνικού Χρέους
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τις αγορές
«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!
«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!
Τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ το “μαξιλάρι” στο τέλος της χρονιάς- “Ασπίδα” απέναντι στον κορωνοϊό για νέα μέτρα στήριξης.
«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!
Η πολιτική κόντρα στην Ιταλία «τρέναρε» την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές
Η πολιτική κόντρα στην Ιταλία «τρέναρε» την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές
​​​​​​​Στα 34,6 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα μετά το colpo grosso του ΟΔΔΗΧ- Σήμα στους ξένους επενδυτές η «εσωτερική» ανταλλαγή βραχυπρόθεσμου χρέους με επιτόκιο μόλις 1,375%
Η πολιτική κόντρα στην Ιταλία «τρέναρε» την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές