Αγωνία για τον κλάδο της εστίασης

Κλειστό εστιατόριο στην Πλάκα / Eurokinissi

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Η οικονομία ετοιμάζεται να βγει σιγά- σιγά από την καραντίνα και το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτε δεν θα είναι πια ίδιο.

Ένας από τους κλάδους που “χτυπήθηκαν” ιδιαιτέρως είναι αυτός της εστίασης, καθώς η δυνατότητα κατ’ οίκον παραδόσεων ελάχιστα βοήθησε στο να συγκρατηθεί ο τζίρος τους. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν αναμένεται να παράσχουν υπηρεσίες service νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου κι αυτό υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις: τραπεζάκια έξω, μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους (τουλάχιστον 1,5 μέτρο), μικρές παρέες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν στο 50% του δυναμικού τους ή και ακόμα χαμηλότερα, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις ασύμφορη τη λειτουργία τους.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης, δεν θα θελήσει ή δεν θα μπορέσει να σηκώσει ρολά, εάν δεν εφαρμοστούν δραστικά μέτρα στήριξης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας τους. Με δεδομένο ότι στον κλάδο απασχολούνται περί τις 700.000 εργαζόμενοι, είναι προφανές το πλήγμα και στα ποσοστά ανεργίας.

Τα αιτήματα που έχουν φτάσει στα συναρμόδια υπουργεία λαμβάνουν υπόψιν όχι μόνο την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά κυρίως τους μήνες που έπονται, όταν η επιστροφή στους κλειστούς χώρους και τα ακόμα αυστηρότερα μέτρα προστασίας, απειλούν να εξοντώσουν και τις τελευταίες επιχειρήσεις εστίασης:

1. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 στο 6% για όλη τη εστίαση (συμπεριλαμβάνονται καφές, ροφήματα και ψωμί), με στόχο να μεταφερθεί το όφελος και στις τιμές για τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εστίαση επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, πλην ροφημάτων που παραμένουν σε ΦΠΑ 24%.

2. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται σε 148 εκατ. ευρώ

3. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, και μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020

4. Προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και επιδομάτων ως εξής:

α) επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κατά 50%,

β) ειδικό επίδομα για εργαζομένους που θα τεθούν, εκτάκτως και για συγκεκριμένο διάστημα (έως 31/12/2020), σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και

γ) εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του Δημοσίου κατά 80% και με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας, όπως είχε εξαγγελθεί στις αρχές της κρίσης

5. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2020 σε 60 δόσεις, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021

6. Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων

7. Για την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως 31/12/2020 να προβλεφθεί μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης ανάλογη με την μείωση των εισπράξεων τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ