Οι τράπεζες δεσμεύονται για εγκρίσεις- εξπρές στα δάνεια ρευστότητας

Φωτο: Shutterstock

Ένα από τα “αγκάθια” στο σχεδιασμό, που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο, για τη β’ φάση, δηλαδή την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μόλις ξεκινήσει η άρση των περιορισμών, είναι η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι τράπεζες.

Πέρα από τα 7 δισ. ευρώ, που θα εγγυηθεί το Κράτος μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναμένονται μέσα στον Ιούνιο- καλώς εχόντων των πραγμάτων- τα περίπου 3 δισ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα πρέπει, επίσης, να περάσουν από τις τράπεζες για να “πέσουν” σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως κεφάλαια κίνησης. Θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ή θα “κολλήσουν” στη γραφειοκρατία; Το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα παρέμβει νομοθετικά, ωστόσο οι τράπεζες δεσμεύονται ότι θα κινηθούν με ρυθμούς- εξπρές.

“Τα νέα δάνεια θα εγκρίνονται μέσα σε 2-3 ημέρες” αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο economistas, διαβεβαιώνοντας ότι ήδη οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί και για του λόγου το αληθές παραπέμπουν στα νέα στοιχεία της ΤτΕ, που έδειξαν ότι το Μάρτιο σημειώθηκε αύξηση 1,85 δισ ευρώ στα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, παρά το ότι η πανδημία χτυπούσε την πόρτα μας.

Αυτό που είναι, πάντως, σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον οι τράπεζες δεν πρόκειται να ρίξουν λεφτά από το ελικόπτερο. Οι γραμμές χρηματοδότησης θα μείνουν ανοικτές και θα ενισχυθούν μόνο για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες, οι οποίες αν και ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα, μπορούν να σταθούν στα πόδια τους με μια στήριξη και να συνδράμουν στην ανάκαμψη συνολικά της οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο έχει, πάντως, ενδιαφέρον το πώς θα μοιραστεί η πίτα της βοήθειας στον κλάδο του Τουρισμού, που παραδόξως έχει ποσοστό “κόκκινων” δανείων άνω του 31%.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το θρίλερ για την προστασία της α’ κατοικίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ούτε στις χθεσινές, μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο, επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Θεσμούς. Αν και οι ξένοι τεχνοκράτες αντιμετωπίζουν θετικά το προτεινόμενο νέο σχήμα, με την επιδότηση από το Κράτος των δανείων νοικοκυριών- επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό, δεν συμφωνούν στην παράταση του ισχύοντος πλαισίου, έως ότου στηθεί νομοτεχνικά το νέο σχήμα.

Ο φάκελος παραδόθηκε αργά χθες το βράδυ στα χέρια του Πρωθυπουργού, ο οποίος πιθανότατα θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Οι τράπεζες διαμηνύουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν εκπνεύσει το ισχύον πλαίσιο, ουδείς έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς, κλείνοντας έτσι ατύπως το μάτι σε ένα άτυπο μορατόριουμ. Σημειώνουν, όμως, ότι επ’ ουδενί θα πρέπει να διαβρωθεί εκ νέου η κουλτούρα πληρωμών, που με κόπο έχει χτιστεί την τελευταία διετία, σημειώνοντας ότι αν και προ της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας γίνονταν περίπου 60.000 πλειστηριασμοί ετησίως, ουδείς είχε ενοχληθεί

ΣΧΕΤΙΚΑ