Εκτός σχεδιασμού ο δανεισμός από τον ESM

Shutterstock

Όσο κι αν έψαξε κανείς στις χθεσινές ανακοινώσεις κι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, για να βρει έστω μια υποψία, μια ένδειξη ότι συμπεριλαμβάνεται στον άμεσο σχεδιασμό η αξιοποίηση του “εργαλείου” της έκτακτης χρηματοδότησης από τον ESM, μάλλον θα έμεινε με την... .όρεξη.

Ξεδιπλώνοντας το σχεδιασμό των επόμενων μηνών, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στο “εργαλείο” SURE για την απασχόληση- από το οποίο η Αθήνα περιμένει γύρω στο 1,5 δισ ευρώ- στα φτηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (μας αναλογούν γύρω στα 3 δισ ευρώ), στα σχήματα των κρατικών εγγυήσεων με την “ομπρέλα” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέραν τούτων ουδέν. Επί της ουσίας επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, που θέλουν την Αθήνα να μην συμπεριλαμβάνει στον άμεσο σχεδιασμό της τα περίπου 3,5 δισ ευρώ, που της αναλογούν από την έκτακτη πιστωτική γραμμή του ESM, παρά τις... σειρήνες που ηχούν από τον Ευρωμηχανισμό και διαβεβαιώνουν ότι... δεν είναι αυτό που νομίζουμε.

Η αναλυτική εικόνα των ταμειακών διαθεσίμων, όπως παρουσιάστηκε από το Θ. Σκυλακάκη, ενισχύει τις πληροφορίες που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να έχει ως ύστατη λύση την προσφυγή στα κεφάλαια του ESM. Μετά από ένα μήνα μέτρων στήριξης εργαζομένων κι επιχειρήσεων, ο “κουμπαράς” των ταμειακών διαθεσίμων άδειασε κατά περίπου 3 δισ ευρώ, αλλά μετά την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου, το “κενό” περιορίστηκε στο 1 δισ και το σύνολο των διαθεσίμων βρίσκεται στα 28 δισ ευρώ. Η πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι αν οι ροές από τις Βρυξέλλες γίνουν on time- επί του παρόντος δεν έχει φτάσει ούτε σεντ- και δεν έχουμε πισωγυρίσματα στο υγειονομικό πεδίο, τότε ο “κουμπαράς” θα μας βγάλει ως το τέλος του έτους, χωρίς να χρειαστούμε τα δάνεια του ESM και πάνω απ’ όλα χωρίς να σκεφτούμε καν να αγγίξουμε το “μαξιλάρι” των 15,7 δισ ευρώ. Άπαντες γνωρίζουν, εξάλλου, ότι η μάχη για τη στήριξη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2021, συνεπώς το “οπλοστάσιο” δεν μπορεί να είναι άδειο.


Ο ESM παρά ταύτα πιέζει με διπλωματικό τρόπο, ειδικά τις χώρες του Νότου, που έχουν εκφράσει τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις, ότι η έκτακτη πιστωτική γραμμή συμφέρει και δεν αφήνει... ρετσινιά. “Καμία χώρα δεν αποκλείεται, καθώς τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, με ίσους όρους, έτσι δεν υπάρχει στίγμα για τις χώρες”, σημειώνει σε μακροσκελές του άρθρο ο CFO του ESM, Kalin Alen Janse. Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα των... σειρήνων του ESM; Ότι το κόστος αυτών των δανείων είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που μπορούν να βρουν πολλές χώρες στις αγορές, “φωτογραφίζοντας” έτσι κυρίως την Ιταλία, αλλά βάζοντας στο κάδρο και όλες τις χώρες του Νότου, που έχουν πληγεί περισσότερο και υγειονομικά και δημοσιονομικά. Παρά τα... θέλγητρα, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, πάντως, η ιταλική “ανάγνωση” της τελευταίας ανακοίνωσης του Eurogroup, καθώς οι αξιωματούχοι του Ευρωμηχανισμού “δείχνουν” ότι αυτά τα 240 δισ μπορούν να εκταμιευθούν χωρίς μνημόνια αλλά μόνο για άμεσες ή έμμεσες δαπάνες Υγείας, όχι για τη ζημιά στην οικονομία.

Στην Αθήνα φαίνεται να ποντάρουν, επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης, παρά τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν ακόμα μεταξύ Βορρά- Νότου, τόσο για τη δύναμη πυρός του, όσο και για τα χρηματοδοτικά “εργαλεία”. Στη χειρότερη περίπτωση, ο νέος Κοινοτικός Προϋπολογισμός θα είναι αυξημένος σε σχέση με το αρχικό 1 τρισ ευρώ και το μήνυμα από τους Βόρειους είναι ότι τουλάχιστον αυτά τα κεφάλαια θα είναι υπό τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείων. Στις Βρυξέλλες επιμένουν για “μπαζούκα” 3 τρισ ευρώ, ωστόσο επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό...

ΣΧΕΤΙΚΑ