«Φωνές» για την ευρωπαϊκή αντίδραση

Φωτο: Shutterstock

Ο Μάιος μπήκε, οι χώρες δειλά- δειλά επιχειρούν να βγουν από την καραντίνα, πάντα υπό το φόβο αναζωπύρωσης της πανδημίας και τα σχέδια που υποβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες αν μη τι άλλο αποτυπώνουν τις πολεμικού τύπου επιπτώσεις στις οικονομίες, χωρίς καν να έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος.

Το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας ενσωματώνει σενάρια ύφεσης ως και 7,9% κι αυτό χάρη στο “πακέτο” μέτρων, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 10% του ΑΕΠ, με το συνολικό ταμειακό τους κόστος να υπολογίζεται σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, πάντα με την προσδοκία ότι κάποιοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που “πάγωσαν”, θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Αύγουστο και έπειτα.

Τα μεγέθη αυτά είναι, ήδη, ασύλληπτα για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ενώ αν λάβει κανείς υπόψιν τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω Βρυξελλών- ΕτΕΠ, τα περίπου 300 εκατ. ευρώ για το σχήμα επιδότησης της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις κλαδικές παρεμβάσεις (Τουρισμός, εστίαση, ναυτιλία κ.λ.π.), το κόστος θα ξεπεράσει τα 24 δισ ευρώ.

Με φόντο ανάλογες παρεμβάσεις για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας αλλά και τη διάσωση επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας, οι φωνές που κάνουν λόγο για καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης, ολοένα και φουντώνουν. Γίνονται, δε, ακόμα πιο δυνατές, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν μόνο την εμπειρία των επιπτώσεων από την ισπανική γρίπη, αλλά κυρίως από την οικονομική κρίση του 2009, όταν οι καθυστερήσεις στην ανάληψη κοινών δράσεων στηλιτεύθηκαν εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε μια εκτενή έρευνα της ισπανικής γρίπης, η Liberty Street Economics καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πως οι επιπτώσεις της σημερινής πανδημίας δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ τότε παρατηρήθηκε μια πτώση της τάξης του 18% στα βιομηχανικά αγαθά, ενώ στις πολιτείες που δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα παρατηρήθηκε αύξηση χρεωκοπιών τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα νοικοκυριά. Αν και είναι αδύνατο να χαρτογραφηθεί πλήρως η Ισπανική Γρίπη, φαίνεται ότι οι οικονομικές τάσεις εν καιρώ πανδημίας ακόμα και σήμερα ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ύφεσης, κοινώς υπάρχει μοντέλο, που επιτρέπει γρήγορες παρεμβάσεις.

Στο νέο του Report, το Spinelli Group αναλύει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιβιώσει τόσο την οικονομική, όσο και την πολιτική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Υπογραμμίζει παράλληλα πως ιστορικές συγκυρίες όπως η σημερινή, αποτελούν εν δυνάμει πρόσφορο έδαφος για τη ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ καιρό τώρα, με βασική προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των κρατών-μελών.

Κι εν μέσω όλων αυτών, οι... γκρίνιες για το πώς δρα και αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση, δείχνουν να φουντώνουν. Στο στόχαστρο έχει μπει η πρακτική της Γερμανίας των γεμάτων ταμείων, να ενισχύει υπέρμετρα ιδιωτικές επιχειρήσεις π.χ. τη Lufthansa, όχι απλώς νοθεύοντας τον ανταγωνισμό, αλλά- όπως λένε οι κακές γλώσσες- και κλείνοντας το μάτι σε επιθετικές εξαγορές άλλων ευρωπαϊκών ανταγωνιστών.

Ιδού και ο πίνακας με την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις από τα κρατίδια, εξαιρουμένης, μάλιστα, της ομοσπονδιακής βοήθειας. Η παρακάτω βοήθεια είναι εφάπαξ και μη επιστρεπτέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ