fbpxΕφαρμογές για τα ταξίδια με αεροπλάνο-Πώς θα λειτουργούν | Economistas.gr
Skip to main content

Εφαρμογές για τα ταξίδια με αεροπλάνο-Πώς θα λειτουργούν

Εφαρμογές για τα ταξίδια με αεροπλάνο-Πώς θα λειτουργούν
Shutterstock

Θέμα χρόνου αποτελεί η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην εποχή του κορωνοϊού ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης των αεροπορικών ταξιδιών.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών από τη Γερμανία, την Εσθονία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), για τη δημιουργία εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα η οποία θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες, τις αεροπορικές εταιρείες και τις υγειονομικές αρχές των κρατών να ολοκληρώνουν με ταχύτητα και δίχως γραφειοκρατία τις απαραίτητες ενέργειες πριν από τα ταξίδια. 

Το σχεδιασμό της εφαρμογής με τίτλο Corona Travel App, έχουν αναλάβει η γερμανική εταιρεία Ottonova Services που ειδικεύεται στις ψηφιακές υπηρεσίες ασφαλίσεων υγείας, η εσθονική εταιρεία τεχνολογίας Nortal και ο όμιλος inHealth από το Άμπου Ντάμπι, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για συστήματα υγείας.

Τα έξι βήματα της εφαρμογής

Η εφαρμογή θα λειτουργεί με έξι απλά βήματα προκειμένου ο χρήστης να λαμβάνει με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο ένα πιστοποιητικό υγείας, το οποίο θα του επιτρέπει να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Οι χρήστες θα κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό τους και θα ολοκληρώνουν την εγγραφή τους χρησιμοποιώντας το διαβατήριο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες θα λαμβάνουν πληροφορίες για τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν στη χώρα που επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Στη συνέχεια θα υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση Covid – 19 το οποίο θα γίνεται σε εγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο και τα αποτελέσματα θα καταχωρούνται με ασφαλή τρόπο στην εφαρμογή.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρχές της χώρας στην οποία επιθυμεί να ταξιδέψει ο χρήστης της εφαρμογής, θα έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα του ελέγχου με τη χρήση ειδικού ψηφιακού κωδικού ο οποίος θα ελέγχεται από τον ταξιδιώτη.

Οι πολίτες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή θα καθορίζουν το χρονικό διάστημα για το οποίο θα έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες αρχές, αλλά και τις πληροφορίες που θα μπορούν να δουν. Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί δίχως προβλήματα ο ταξιδιώτης θα λαμβάνει άδεια εισόδου στη χώρα που επιθυμεί να επισκεφθεί.

Οι τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη δημιουργία της εφαρμογής έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με αεροπορικές εταιρείες, όπως τη Lufthansa και την SAS, με τον πολυεθνικό όμιλο SITA ο οποίος διαχειρίζεται συστήματα τηλεπικοινωνιών και IT σε εκατοντάδες αεροδρόμια, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν επαφές με κυβερνήσεις κρατών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η προστασία προσωπικών δεδομένων

Το σύστημα που ετοιμάζει η κοινοπραξία των τριών εταιρειών θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί συνδυαστικά με άλλες εφαρμογές ιχνηλάτησης κρουσμάτων Covid – 19. Μέσω της εφαρμογής θα δίνονται μόνο εγκεκριμένα στοιχεία υγείας και όχι δεδομένα τοποθεσιών.

Τα δεδομένα που θα καταχωρούν οι χρήστες θα είναι διαθέσιμα σε τρίτους, όπως σε αεροπορικές εταιρείες και στους οργανισμούς υγείας της χώρας που θα ταξιδεύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα διαγράφονται.

Σύμφωνα μάλιστα με την κοινοπραξία, η εφαρμογή και το σύστημα διαχείρισης μέσω του οποίου λειτουργεί συνάδουν με τις προδιαγραφές που αφορούν στην προστασία προσωπικών δεδομένων.

Το ζήτημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία εφαρμογών ιχνηλάτησης έχει απασχολήσει έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ συζητήσεις έχουν γίνει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής ατομικών ελευθεριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι τα δεδομένα που θα μοιράζονται τα κράτη μέλη σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας μέσω των εφαρμογών ανίχνευσης θα πρέπει να είναι ανώνυμα. Όπως είπε δεδομένα που σχετίζονται με την ατομική υγεία Ευρωπαίων πολιτών δεν πρέπει να κοινοποιούνται δίχως τη συγκατάθεσή τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
H λειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας την πρώτη Ιουνίου θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον τουριστικό κλάδο.
Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
Νέα παράταση αναστολής πτήσεων έως 31/5-Τι ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών
Νέα παράταση αναστολής πτήσεων έως 31/5-Τι ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών
Ήδη η Aegean ανακοίνωσε ότι σταδιακά και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της σύνδεσης της Αθήνας με ορισμένους βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς
Νέα παράταση αναστολής πτήσεων έως 31/5-Τι ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών
Ελληνικά Αεροδρόμια: Βαριές απώλειες το 2020 - Εφιαλτικές προβλέψεις
Ελληνικά Αεροδρόμια: Βαριές απώλειες το 2020 - Εφιαλτικές προβλέψεις
Η ΙΑΤΑ αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid – 19 το 2020, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.
Ελληνικά Αεροδρόμια: Βαριές απώλειες το 2020 - Εφιαλτικές προβλέψεις