O ESM συνεχίζει το «μασάζ»!

Shutterstock

«Οι γραμμές μας είναι ανοικτές και ελκυστικές» στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ο ESM, διαφημίζοντας την… πραμάτεια του ήτοι τα 240 δισ. ευρώ μέσω της έκτακτης πιστωτικής γραμμής, που φαντάζουν πραγματικό κελεπούρι, καθώς οι χώρες αντί να πληρώνουν, θα πληρώνονται!

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το όλο σκηνικό μοιάζει με το γνωστό chicken game, δηλαδή ποιος θα κάνει πρώτος πίσω και θα ζητήσει δάνειο από τον Ευρωμηχανισμό. «Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε» απαντούν στην παρούσα φάση από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως να κλείνουν την πόρτα. Τι περιμένει η ελληνική πλευρά; Να προσφύγουν πρώτοι στη «γραμμή» του ESM οι «μεγάλοι» του Νότου, δηλαδή Ιταλοί και Ισπανοί, καθώς τότε θα φανεί πού ακριβώς μπορούν να διοχετευθούν αυτά τα δάνεια. Μόνο στην Υγεία ή και στην αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας;

Κρίσιμο είναι, επίσης, το πλαίσιο παρακολούθησης αυτών των δαπανών, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον ESM, όσοι έχουν καεί στο χυλό- όπως η Ελλάδα- φυσάνε και το γιαούρτι, ξορκίζοντας οτιδήποτε μπορεί να παραπέμπει σε μνημονιακές διαδικασίες, έστω light.

Τα… θέλγητρα αυτών των πιστωτικών γραμμών δεν είναι, πάντως, αμελητέα. Τουναντίον. Με ένα ακόμα μακροσκελές κείμενο στο blog του ESM δίνεται έμφαση στις ειδικές εκπτώσεις και τα «κουρέματα» στις χρεώσεις αυτών των δανείων, που τελικά καταλήγουν σε αρνητικό επιτόκιο 0,07% για χρηματοδότηση με 7ετή ωρίμανση και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,08%) για τη 10ετία!

Για να μην υπάρχουν, δε, αμφιβολίες για το πρακτικόν του θέματος, ο ESM ορθά- κοφτά επισημαίνει ότι αυτό το προϊόν είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό για 11 χώρες, που δανείζονται από τις αγορές με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Ποια είναι πρώτη- πρώτη; Φυσικά η Ελλάδα, που αν και έχει δει τις αποδόσεις των ομολόγων της να προσγειώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παραμένει στην πρώτη θέση, με το 7ετές της να διαμορφώνεται στο 1,91% έναντι του 0,07% που «προσφέρει» ο ESM.

Ο ESM χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα χώρας, που δανείζεται αυτήν τη στιγμή με 0,72% πάνω από το δικό του επιτόκιο. Στη δεκαετία αυτή η χώρα θα έχει όφελος 720 εκατ. ευρώ για κάθε 10 δις ευρώ δανείου, λόγω της διαφοράς επιτοκίου. Επισημαίνοντας ότι για κάποιες χώρες αυτή η διαφορά επιτοκίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση ως 6 δισ. ευρώ, αναμφίβολα o ESM «φωτογραφίζει» την Ιταλία και την Ισπανία, ρίχνοντας μάλιστα και το… σπόρο της αμφιβολίας: αν πάρετε τα δικά μας δάνεια, θα απαλλάξετε τους φορολογούμενους σας από τους υψηλούς φόρους που θα απαιτηθούν για να πληρώσετε τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές.

Αυτή η συζήτηση δεν αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα, παρά το ότι το «μερίδιο» της από αυτό το «εργαλείο» του ESM υπολογίζεται σε περίπου 3,6 δις ευρώ. Με έναν απλό υπολογισμό στη διαφορά επιτοκίου για ένα δάνειο 7ετούς διάρκειας, προκύπτει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός μπορεί να έχει ένα συνολικό όφελος γύρω στα 498 εκατ. ευρώ, ενώ η αναγωγή στη 10ετία διαμορφώνει το όφελος σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Όσο παραμένουν, όμως, οι «γκρίζες» ζώνες στους όρους εκταμίευσης και παρακολούθησης των εν λόγω δανείων, αυτό το όφελος θα φαντάζει δυσανάλογα μικρό με το πολιτικό κι ενδεχομένως οικονομικό κόστος…

ΣΧΕΤΙΚΑ