fbpx«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!   | Economistas.gr
Skip to main content

«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!  

«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!  

Πληθαίνουν οι επιλογές ή μάλλον οι φτηνές επιλογές, που έχει, πλέον, στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να χαράξει την πολιτική στήριξης επιχειρήσεων- νοικοκυριών αλλά και τόνωσης της οικονομίας στους επόμενους πολύ δύσκολους και κρίσιμους μήνες.  

Η τριπλή παρέμβαση της ΕΚΤ, το... υπερμπαζούκα της Κ. Λαγκάρντ, εξέθεσε για μια ακόμα φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που εξακολουθούν να “ψειρίζουν” τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο αυτό που μετράει για την Ελλάδα είναι ότι ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη των δυνητικών εκδόσεων ομολόγων- και για την επόμενη χρονιά- προκειμένου να ανατροφοδοτεί τα ταμειακά διαθέσιμα.  

Η σημερινή δύναμη πυρός του έκτακτου QE, σε συνδυασμό με την ισχύουσα “κλείδα”, δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ ευρώ ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ δείχνουν ότι ήδη ως το τέλος Μαίου αγοράστηκαν μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme περί τα 4,7 δισ ευρώ ελληνικών τίτλων. Όπως αναφέρουν στο economistas αρμόδιες πηγές, η αύξηση του PEPP κατά 600 δισ ευρώ, στα 1,350 τρισ ευρώ συνεπάγεται για την Ελλάδα ότι μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει περί τα 25 δισ ελληνικών τίτλων!  

Τα οφέλη είναι προφανή. Κατ’ αρχάς, το κόστος δανεισμού από τις αγορές διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ή συμπιέζεται ακόμα χαμηλότερα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μικρή ύφεση και γρήγορη ανάκαμψη. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο μπορεί να καλύπτει το αυξημένο κόστος των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων- νοικοκυριών που ήδη “τρέχουν” ή ενδεχομένως απαιτηθούν τους επόμενους μήνες. Το γεγονός, δε, ότι η “ομπρέλα” του έκτακτου QE θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον ως το επόμενο καλοκαίρι προκαλεί ευχάριστο πονοκέφαλο και στον ΟΔΔΗΧ εν όψει του νέου δανειακού προγράμματος για το επόμενο 12μηνο. Το κερασάκι στην τούρτα; Η ΕΚΤ δεν θα “εξαργυρώνει” τα κουπόνια των ομολόγων, που θα λήγουν ως το τέλος του 2022 αλλά θα επανεπενδύει, διασφαλίζοντας έτσι φτηνή ρευστότητα στην Ελλάδα για όλη τη φάση ανάκαμψης της οικονομίας.  

Ωφελημένες φυσικά και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν αποκτήσει κατ’ εξαίρεση πρόσβαση στο φτηνό δανεισμό, βάζοντας ως ενέχυρο τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Κι όπως υπενθυμίζουν τραπεζικές πηγές, φτηνό χρήμα για τις τράπεζες συνεπάγεται φτηνό χρήμα και για τις επιχειρήσεις, που θα πασχίζουν να σταθούν στα πόδια τους μετά το σοκ της πανδημίας.  

Επιστρέφοντας στο θετικό σοκ, που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Κ. Λαγκάρντ στις αγορές, δεν έχει παρά να δει κανείς τις αποδόσεις των ομολόγων. Η “βουτιά” ήταν απίστευτη και το ελληνικό 10ετές έπεσε στο 1,364%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό.  

sygkrisi_elliniko-_italiko_10etes.png

Ήταν αναμενόμενες οι ανακοινώσεις της Κ. Λαγκάρντ; Όχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχήματα των τελευταίων εβδομάδων, η ΕΚΤ θα ανακοίνωνε την ενίσχυση του ΡΕΡΡ και προφανώς την παράταση του, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ήταν πιο “ώριμη” η απόφαση για επανεπένδυση στα ομόλογα που θα λήγουν, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ρευστότητα στην Ευρωζώνη. Τελικά, η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ έκανε το απόλυτο: τρία στα τρία, στη λογική ότι πρέπει να ενισχυθεί εδώ και τώρα η δύναμη πυρός απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.  

Ήταν ομόφωνη η απόφαση; Όχι. Αυτό που αναφέρουν, όμως, οι πληροφορίες είναι ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες ως προς το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ενισχυθεί το PEPP, αλλά το μέγεθος της ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, υπήρξαν εισηγήσεις για μικρότερη αύξηση (γύρω στα 500 δισ ευρώ) αλλά και για μεγαλύτερη (γύρω στα 750 δισ ευρώ). Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να είναι ανάλογα τολμηρές...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ
Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ
Οι αγορές προσδοκούν το κάτι παραπάνω από την ΕΚΤ για να μπει τέλος στην «αιματοχυσία» των τελευταίων ημερών- Αποφασισμένοι οι Γάλλοι να «σπάσουν» τη γερμανική δυσκαμψία.
Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ
ΕΚΤ: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς το καλοκαίρι
ΕΚΤ: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς το καλοκαίρι
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτό χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων του θεσμού μέσα στο καλοκαίρι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.
ΕΚΤ: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς το καλοκαίρι
Η Λαγκάρντ ενίσχυσε τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η Λαγκάρντ ενίσχυσε τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων «λίγες εβδομάδες» αργότερα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ ενίσχυσε τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Μάχη για τα επιτόκια -Πιέζουν τα «γεράκια» για διπλή αύξηση τον Ιούλιο
Μάχη για τα επιτόκια -Πιέζουν τα «γεράκια» για διπλή αύξηση τον Ιούλιο
Δεδομένη και αναπόφευκτη θεωρείται η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά το Νοέμβριο του 2011, καθώς τα “γεράκια” επέβαλαν την άποψη ότι μόνο έτσι μπορεί να ανακοπεί ο πληθωρισμός που “καλπάζει”. Είναι, όμως, έτσι;  
Μάχη για τα επιτόκια -Πιέζουν τα «γεράκια» για διπλή αύξηση τον Ιούλιο