fbpxΣκληρό παζάρι με τους Θεσμούς για την επιδότηση α΄κατοικίας   | Economistas.gr
Skip to main content

Σκληρό παζάρι με τους Θεσμούς για την επιδότηση α΄κατοικίας  

Σκληρό παζάρι με τους Θεσμούς για την επιδότηση α΄κατοικίας  
Φωτο: Shutterstock

Σήμερα το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο και οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα ανταλλάξουν απόψεις και στοιχεία γύρω από το σχήμα επιδότησης δανείων με υποθήκη α΄ κατοικίας, με τις πληροφορίες από όλες τις πλευρές να συγκλίνουν στο ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται συμφωνία. Τουναντίον.  

“Υπάρχουν ακόμα πολλά τεχνικά θέματα, που πρέπει να συζητηθούν” λένε από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό ή μάλλον την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των “κενών” που κατά την άποψη τους υπάρχουν στο νέο πλαίσιο. 

Επιδότηση για «κορωνοϊόπληκτους»

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει από τον Ιούλιο ως το τέλος του έτους ένα σχήμα επιδότησης των δόσεων δανείων, που συνδέονται με την α΄κατοικία, όχι μόνο “κόκκινων” αλλά και ενήμερων δανειοληπτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “κορωνοϊόπληκτοι”. Η επιδότηση θα φτάνει στο 90% για τα ενήμερα δάνεια, για τα “κόκκινα” και τα καταγγελμένα δάνεια θα περιορίζεται στο 80% και 70% αντιστοίχως, ενώ η επιδότηση θα φθίνει ανά τρίμηνο. Το βασικό πρόβλημα είναι η περίμετρος προστασίας, καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να “κουμπώσουν” με το διαθέσιμο κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ.  

Από τα στοιχεία των τραπεζών, που έχουν στα χέρια τους και οι Θεσμοί, προκύπτει ότι στην κατηγορία των “κορωνοϊόπληκτων” εντάσσονται περίπου 300- 330 χιλιάδες δανειολήπτες. Από αυτούς θα γίνει “ξεκαθάρισμα” με βάση εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, τα οποία είναι το αντικείμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης, η οποία όπως φαίνεται θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν. Στις 6 Ιουλίου ξεκινά, άλλωστε, σε τεχνικό επίπεδο η 7η αξιολόγηση, ενώ 13- 14 Ιουλίου θα πάρουν τη σκυτάλη οι επικεφαλής.  

Διαφορές και για τον νέο Πτωχευτικό

Πέρα από το νέο σχήμα επιδότησης δανείων α’ κατοικίας, διαφορές καταγράφονται και στο προσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό. “Θέλει βελτιώσεις” λένε από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο κι εκεί που φαίνεται να υπάρχει σύμπλευση με τις ενστάσεις των τραπεζών, είναι η λειτουργία του Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών κι εν συνεχεία θα τους την εκμισθώνει, ως ασφαλιστική δικλείδα απέναντι σε εξώσεις. Η βασική ένσταση είναι ότι δεν υπάρχουν σαφείς προθεσμίες για τη λειτουργία και παρέμβαση αυτού του Φορέα, γεγονός που κατά τις τράπεζες ενδέχεται να “παγώσει” μέχρι νεωτέρας τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Το τελευταίο προσχέδιο προβλέπει ότι ο Φορέας θα παρεμβαίνει πριν από την τέλεση του πλειστηριασμού, αλλά οι τράπεζες επιμένουν ότι για να μη δημιουργηθεί νέο καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο Φορέας θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία του πλειστηριασμού.  

Διαφωνία καταγράφεται, επίσης, στην πρόβλεψη εξωδικαστικής διαδικασίας και τα φυσικά πρόσωπα- πλην των επιχειρήσεων- ενώ οι τράπεζες φέρονται να επιμένουν ότι μετά τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (πτώχευση) και ως την πλήρη διαγραφή των υπολοίπων χρεών, οι δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν ό,τι δύνανται π.χ. από το μισθό τους.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσαρέσκεια θεσμών για πλειστηριασμούς - α' κατοικία
Δυσαρέσκεια θεσμών για πλειστηριασμούς - α' κατοικία
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι επαφές και συζητήσιες μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα στον απόηχο του πακέτου παροχών της κυβέρνησης.
Δυσαρέσκεια θεσμών για πλειστηριασμούς - α' κατοικία
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για το χρόνο διαγραφής των χρεών- Εν αναμονή των στοιχείων για την “ομπρέλα” της επιδότησης στεγαστικών δανείων.
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης
Οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν σε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- Ο φάκελος παραπέμπεται στη διαβούλευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης
«Εκρηξη» αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα»
«Εκρηξη» αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα»
Πάνω από 24.000 αιτήματα επιδότησης δανείων- Τι ισχύει για τους εγγυητές και τα επιχειρηματικά δάνεια, ποιες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα
«Εκρηξη» αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα»