Τούρκοι: Δύσκολοι γείτονες αλλά καλοί τουρίστες

Κυρίως Βούλγαροι τουρίστες φτάνουν οδικώς στα σύνορα του Προμαχώνα / Eurokinissi

Οι σχέσεις μας με τους γείτονες περνούν συχνά- πυκνά από σαράντα κύματα, ενώ και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς ότι διάγουμε... μήνα του μέλιτος. Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γείτονες μας, αν και λιγότεροι π.χ. από τους Βούλγαρους ή τους Σέρβους που μας επισκέπτονται οδικώς, έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη ανά διανυκτέρευση κι αυτό σημαίνει ότι όσο τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά σύνορα μένουν κλειστά με την Τουρκία, αυτό το τουριστικό συνάλλαγμα θα λείψει από τις περιοχές πρώτης προτίμησης των γειτόνων επισκεπτών.

Μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι όσον αφορά στο σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, η Τουρκία βρίσκεται στην 18η θέση, ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί τον Top προορισμό των Τούρκων τουριστών, ιδιαίτερα για τα προϊόντα Ήλιος και Θάλασσα και City Break. Το 2019, το 24% των δαπανών των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, έγινε στο Q2 και το 44% στο Q3. Επίσης, το 2019, το 22% των αφίξεων των Τούρκων στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 45% στο Q3, ενώ το 25% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 48% στο Q3. Το Top 3 των προορισμών για τους Τούρκους είναι η Αν. Μακεδονία και Θράκη, τα νησιά του Β. Αιγαίου αλλά και η Αττική!

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ειδικά όσον αφορά στο εισερχόμενο οδικό τουρισμό στην Ελλάδα το 2019, η Τουρκία βρέθηκε στην 5η θέση. Το 2019, το 62% των αφίξεων, το 51% των διανυκτερεύσεων και το 52% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού από τη Τουρκία, προερχόταν από οδικό τουρισμό. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι αν και ο μέσος χρόνος παραμονής στη χώρα μας δεν ξεπερνά τις 4 ημέρες έναντι π.χ. των 6 και 8 ημερών των Ρουμάνων και των Σέρβων, όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν τα... πορτοφόλια, οι Τούρκοι κάνουν... πρωταθλητισμό.

Στην πραγματικότητα η διαφορά φαίνεται όταν η σύγκριση γίνεται με όρους μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση κι εκεί οι Τούρκοι επισκέπτες είναι με διαφορά πρώτοι, με 82 ευρώ.

Η Τουρκία βρίσκεται στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του κορωνοϊού, με 199.906 καταγεγραμμένα κρούσματα και 5.131 καταγεγραμμένους θανάτους από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ