Αρχίζει η μάχη για τα πλεονάσματα-Προειδοποιήσεις της Κομισιόν

NEWSROOM
Αρχίζει η μάχη για τα πλεονάσματα-Προειδοποιήσεις της Κομισιόν
Shutterstock

Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχουν ήδη αρχίσει, πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι όσο η πανδημία μαίνεται, δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας περί δημοσιονομικών ανισορροπιών και ελλειμμάτων. Όπως σημειώνουν, άλλωστε, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «όταν καταρρέουν φέτος κολοσσοί, τι τύχη μπορούν να έχουν την επόμενη χρονιά τα φορολογικά έσοδα και οι εθνικοί Προϋπολογισμοί;».

Ωστόσο, ήδη καταγράφονται φωνές από τους Βόρειους εταίρους, που λένε ότι βγαίνοντας από την οξεία φάση της κρίσης, θα πρέπει σιγά- σιγά να επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Ο γνωστός Ντέκλαν Κοστέλο, που έχει επιτελικό πλέον ρόλο στην Κομισιόν, μόλις χθες στην εκδήλωση- τηλεδιάσκεψη του ΙΟΒΕ επεσήμανε- μάλλον όχι τυχαία- ότι η επίβλεψη στην Ελλάδα δεν σταμάτησε, παρά μόνο προσωρινά, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτά που τόνιζαν ευρωπαϊκές πηγές σε ανύποπτη στιγμή, ότι δηλαδή μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και για την Ελλάδα, αλλά η χώρα παραμένει σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Τι απεύχεται, τι ξορκίζει το οικονομικό επιτελείο; Το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και το 2021 η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά με δημοσιονομικούς στόχους. «Από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει συζήτηση όχι μόνο για τους κανόνες, αλλά και για τους στόχους. Το 2021 δεν θα έχει τελειώσει η κρίση» σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας στην ίδια εκδήλωση, εκφράζοντας έτσι ανοικτά τον προβληματισμό του για ενδεχόμενα «φάλτσα» στις συζητήσεις που θα γίνουν.

Απάντηση επί του θέματος δεν δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει επισήμως και χαρακτηρίζεται ως πρόωρη, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι στο πεδίο των σκληρών παζαριών για το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να ληφθούν δεσμεύσεις για «σφίξιμο» των δημοσιονομικών λουριών από το 2021, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία των «σκληρών» του Βορρά.

Από την άλλη έγινε σαφές κατ’ αρχάς, ότι οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν την Ελλάδα όχι απλώς να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά «εργαλεία», αλλά και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξουν οι συνήθεις αστοχίες στην απορρόφηση των κονδυλίων. Τόσο ο Επίτροπος Τζεντιλόνι όσο και ο Ν. Κοστέλο χαρακτήρισαν «πρόκληση για το Δημόσιο να απορροφήσει τους πόρους».

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τα εμπόδια και τις «γκρίζες» ζώνες, που έχουν εντοπίσει οι Ευρωπαίοι στον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό Κράτος, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα: αποτελεσματικότερη Φορολογική Διοίκηση και Δημόσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, Ενέργεια, Ψηφιακή διακυβέρνηση, βελτίωση ενεργών πολιτικών απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ