fbpxΤουρισμός: Οι 5 σημαντικότερες αγορές αναβάλλουν τις διακοπές | Economistas.gr
Skip to main content

Τουρισμός: Οι 5 σημαντικότερες αγορές αναβάλλουν τις διακοπές

Τουρισμός: Οι 5 σημαντικότερες αγορές αναβάλλουν τις διακοπές
Shutterstock

Πάνω από το 40% του πληθυσμού στις χώρες που αποτελούν τις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα αναγκάστηκε να αναβάλει τις δαπάνες για διακοπές και ταξίδια λόγω της πανδημίας του Covid – 19.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε σε 14 χώρες η εταιρεία GlobalWebIndex (GWI) για λογαριασμό του ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), περισσότεροι από έξι στους δέκα καταναλωτές αναφέρουν ότι η οικονομική κρίση που πυροδότησε ο κορωνοϊός θα επηρεάσει την εισοδηματική τους κατάσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που αναγκάζονται να περιορίσουν οι πολίτες στις πέντε βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας (Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία), δεδομένου ότι οι καταναλωτές ανέβαλαν τη δαπάνη για διακοπές και ταξίδια σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 16 – 64 ετών τα οποία συμμετείχαν στη διαδικτυακή έρευνα, το 40% των Γερμανών, το 44% των Βρετανών, το 47% των Αμερικανών, το 41% των Γάλλων και το 50% των Ιταλών απάντησαν ότι καθυστέρησαν τη δαπάνη που αφορά σε ταξίδια και διακοπές.

Ακόμα πιο ανησυχητικό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής τουριστικής αγοράς για την τρέχουσα περίοδο, είναι τα χαμηλά ποσοστά των πολιτών οι οποίοι βάζουν ως προτεραιότητα τις διακοπές και τα ταξίδια μόλις διαμορφωθούν συνθήκες ομαλότητας.

Απογοητευτικά στοιχεία στις 5 σημαντικότερες αγορές για την Ελλάδα

Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές του εισερχόμενου ελληνικού τουρισμού τα ποσοστά είναι τα εξής:

  • Γερμανία: 27% δηλώνει ότι οι διακοπές αποτελούν προτεραιότητα, έναντι 40% που τις ανέβαλε.

  • Βρετανία: 26% έναντι 44%.

  • ΗΠΑ: 28% έναντι 47.

  • Γαλλία: 25% έναντι 41%.

  • Ιταλία: 25% έναντι 50%.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των καταναλωτών οι οποίοι εκτιμούν ότι τους επόμενους 12 μήνες είτε θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους είτε στην περιοχή τους, ενώ πολλοί απαντούν ότι δεν πρόκειται να κάνουν καθόλου διακοπές.

Στροφή στον εσωτερικό τουρισμό

Το 38% των Γερμανών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους, με το 16% να αναφέρουν ότι οι διακοπές τους θα γίνουν στην περιοχή τους. Περίπου ένας στους τρεις τονίζει ότι δε θα κάνει διακοπές τους επόμενους 12 μήνες.

Στη Βρετανία το 41% των ερωτηθέντων θα κάνει διακοπές εντός συνόρων, το 16% στην περιοχή τους και ποσοστό 29% δε θα κάνει καθόλου διακοπές.

Στις ΗΠΑ το 46% θα παραμείνει στη χώρα του για διακοπές, το 33% δεν σκοπεύει να κάνει διακοπές και μόλις 11% απάντησε ότι θα ταξιδέψει σε μακρινή χώρα τους επόμενους 12 μήνες.

Διακοπές στη χώρα τους φαίνεται πως θα προτιμήσουν και οι περισσότεροι Γάλλοι με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται σε 42%. Το 32% δεν προτίθεται να κάνει διακοπές ενώ το ποσοστό εκείνων που θα ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για διακοπές ανέρχεται σε 17%.

Μόλις το 13% των Ιταλών απάντησε ότι θα κάνει διακοπές στην Ευρώπη, με το 47% να προτιμά τη χώρα του και το 26% να δηλώνει ότι δε θα κάνει καθόλου διακοπές.

Η σημασία των στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό

Η σημασία των πέντε αυτών χωρών για τον ελληνικό τουρισμό είναι μεγάλη, δεδομένου ότι το 2019 εισέφεραν περίπου το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού.

Συνολικά 11,8 εκατομμύρια τουρίστες από τις πέντε κορυφαίες αγορές επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, ξοδεύοντας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα 8,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία επικαλείται το ΙΝΣΕΤΕ.

Σε ό,τι αφορά τη σημαντικότερη παράμετρο για την επιλογή διακοπών, περίπου το 50% των ερωτηθέντων απαντάει ότι είναι η αίσθηση ασφάλειας.

Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των καταναλωτών στις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα καταγράφεται στις ΗΠΑ με 54%. Ακολουθούν οι Βρετανοί με 53%, οι Ιταλοί με 52%, οι Γάλλοι με 45%, με το ποσοστό των Γερμανών οι οποίοι δηλώνουν ότι το αίσθημα ασφάλειας αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή προορισμού διακοπών να ανέρχεται σε 44%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς διαμορφώθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια -Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια
Πώς διαμορφώθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια -Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια
Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, η επιβατική κίνηση αναμένεται να παρουσιάσει σταθερή αύξηση στο επόμενο διάστημα, αγγίζοντας το +250% μετά τις 10 Ιουλίου.
Πώς διαμορφώθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια -Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
«Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο του Τουρισμού μας γεμίζουν αισιοδοξία» λένε κυβερνητικές πηγές, χωρίς να καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα χαμόγελο, καθώς βλέπουν ότι παράλληλα με τις αβεβαιότητες- κυρίως της ενεργειακής κρίσης- υπάρχουν βασικοί παράγοντες της οικονομίας που ενισχύουν τη δυναμική ανάκαμψης.  
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
Σε θέση μάχης ο ελληνικός Τουρισμός
Σε θέση μάχης ο ελληνικός Τουρισμός
Αύξηση της ζήτησης για ταξίδια παρά την εκτίναξη του κόστους- Πάνω από 9,3 εκατομμύρια πτήσεις “βλέπει” το Eurocontrol
Σε θέση μάχης ο ελληνικός Τουρισμός