fbpxΑνάλυση: Αδύναμο το δολάριο -Το ευρώ κάνει «πάρτι» | Economistas.gr
Skip to main content

Ανάλυση: Αδύναμο το δολάριο -Το ευρώ κάνει «πάρτι»

Ανάλυση: Αδύναμο το δολάριο -Το ευρώ κάνει «πάρτι»
Φωτογραφία: Shutterstock

Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία Ebury

Το κύριο ζήτημα στις αγορές συναλλάγματος εξακολουθεί να είναι η γενικευμένη αδυναμία του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό συνέβη χωρίς να υπάρχουν «τυπικές» δυσμενείς τάσεις για το δολάριο. Τα risk assets γενικά έπεσαν και οι διαφορές επιτοκίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους αμετάβλητες.

Οι στρατηγικοί επενδυτές φαίνεται να αποδίδουν αυτήν την αδυναμία στην ευφορία που περιβάλλει τη συμφωνία για την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αυτό δεν εξηγεί την πτώση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναδυομένων αγορών. Διατηρούμε την άποψη ότι οι ανησυχίες για την διακυβέρνηση και την επαρκή ανταπόκριση στην πανδημία COVID είναι μέρος της απάντησης. Ούτως ή άλλως, το ευρώ ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδά του έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο του 2018 και σημειώνει ραγδαία αύξηση κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία νωρίς το πρωί της Δευτέρας. 

Αυτή η εβδομάδα φέρνει νέα τόσο από την οικονομία όσο και από την πολιτική. Η Σύνοδος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη και τα νέα από εκεί θα είναι το κλειδί για την πορεία του δολαρίου. Η Παρασκευή θα είναι μια μέρα με πολλές ειδήσεις για τα data από την Ευρωζώνη, καθώς θα ανακοινωθούν αυτά του ΑΕΠ και του πληθωρισμού του Ιουλίου. Ειδικότερα, τα δεδομένα για το δεύτερο τρίμηνο του ΑΕΠ θα δώσουν μια εικόνα από τη ζημιά που προκλήθηκε από την πανδημία στην οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης. 

Στερλίνα

Παρά τις καλές σε γενικές γραμμές οικονομικές ειδήσεις, η απουσία ενδείξεων προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπόδισε τη στερλίνα να συμβαδίσει με το ευρώ στο ράλι της περασμένης εβδομάδας, αν και σημείωσε σημαντικά κέρδη έναντι του δολαρίου. Αυτήν την εβδομάδα, τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα βγουν για το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι λίγα, σε αντίθεση με εκείνα από τις ΗΠΑ και την ηπειρωτική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, αναμένουμε τη στερλίνα να παρακολουθήσει την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ευρώ

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με μια πολύ ισχυρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη στις υπηρεσίες. Η αισιοδοξία που προέκυψε προστέθηκε στην ευφορία για την έγκριση του πακέτου ανάκαμψης στην ΕΕ, που σηματοδοτεί μια θεμελιώδη μετατόπιση της στάσης της ΕΕ σε αυτήν την κρίση σε σχέση με την προηγούμενη. Οι αγορές ενέκριναν τις εξελίξεις αυτές, στέλνοντας το ευρώ υψηλότερα έναντι όλων των μη ευρωπαϊκών κύριων νομισμάτων παγκοσμίως. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να δείξουν μια βίαιη διψήφια συρρίκνωση έναντι του προηγουμένου. Δεδομένου του πρόσφατου ράλι του ευρώ και της αυξημένα παρατεταμένης τοποθέτησης των επενδυτών υπέρ του  κοινού νομίσματος, αυτά τα νούμερα μπορεί να αποτελέσουν δικαιολογία για την ρευστοποίηση και για ένα διάλειμμα στην άνοδο του ευρώ.

Δολάριο

Καθώς οι αριθμοί από την πανδημία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να κινούνται σε ανοδική πορεία, το δολάριο υποφέρει. Το βραχυπρόθεσμο ζήτημα είναι η πιθανότητα η οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμψει πιο σύντομα από εκείνη των ΗΠΑ. Η αντίληψη που έχει περάσει είναι ότι η διαχείριση στην Ευρώπη είναι καλύτερη και ότι η Ευρωζώνη έχει, μέχρι στιγμής, το πλεονέκτημα. Μακροπρόθεσμα, οι μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για τη θεσμική ποιότητα και την επιχειρησιακή επάρκεια στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επηρεάσουν το ρόλο του δολαρίου ως νομίσματος αποθεματικού. Το 62% των παγκόσμιων αποθεματικών διατηρούνται σε δολάρια και μόνον το 20% σε ευρώ, οπότε η μεταβολή σε αυτά τα νούμερα θα λειτουργούσε υπέρ του ευρώ. Βραχυπρόθεσμα, η πτώση του δολαρίου υπήρξε πολύ γρήγορη και οι κερδοσκόποι έχουν ήδη σορτάρει το νόμισμα, οπότε δεν θα μας εξέπληττε εάν βλέπαμε μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψή του. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά συναλλάγματος
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά συναλλάγματος
Σύμφωνα με τον  Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, τα νομίσματα της G10 συνεχίζουν να κινούνται εναρμονισμένα με την σχετική επιθετικότητα που έδειξαν οι κεντρικές τους τράπεζες.
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά συναλλάγματος
Ebury: Οι εκτιμήσεις για την αγορά του συναλλάγματος
Ebury: Οι εκτιμήσεις για την αγορά του συναλλάγματος
Σύμφωνα με τον Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, η οικονομία των ΗΠΑ, πλέον, πληροί όλα τα τεχνικά κριτήρια ώστε να χαρακτηριστεί σε ύφεση, και οι αυξήσεις επιτοκίων  της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εξαρτώνται πλέον πλήρως από τον πληθωρισμό και τα στοιχεία για την απασχόληση που θα εξετάζονται από συνάντηση σε συνάντηση.
Ebury: Οι εκτιμήσεις για την αγορά του συναλλάγματος
Κατρακυλάει το Ευρώ -Υποχωρεί σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου
Κατρακυλάει το Ευρώ -Υποχωρεί σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου
Το ευρώ ανταλλάσσεται σήμερα με 0,99 δολάριο, καθώς το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα μοιάζει να πλήττεται από τις ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ μετά την πλήρη διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Gazprom.
Κατρακυλάει το Ευρώ -Υποχωρεί σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά του συναλλάγματος
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά του συναλλάγματος
Μια ομιλία με σχετικά ήπιο τόνο από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ καθώς και η προοπτική για απομάκρυνση της Κίνας από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID τροφοδότησαν το ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και έριξαν το δολάριο, το οποίο υποχώρησε έναντι όλων των άλλων G10 νομισμάτων.
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την αγορά του συναλλάγματος