fbpxΑνοίγει η πλατφόρμα για προστασία 300.000 δανειοληπτών | Economistas.gr
Skip to main content

Ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία 300.000 δανειοληπτών

Ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία 300.000 δανειοληπτών
Φωτό: Shutterstock

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, προκειμένου να τύχουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους η οποία φτάνει έως και το 90%.

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να εισέρχονται στη νέα πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία.

Περίπου 300.000 ενήμεροι και «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, υπολογίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας και μένει να διαπιστωθεί εάν αυτήν τη φορά η ανταπόκριση θα είναι η προσδοκώμενη.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο πλαίσιο για την α’ κατοικία, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο σχήμα επιδότησης δεν απαιτεί κανένα απολύτως έγγραφο, καμία απολύτως γραφειοκρατία που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλα τα χρονοδιαγράμματα. Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς ότι οι αιτήσεις υπαγωγής θα γίνονται δεκτές ως τις 30 Σεπτεμβρίου, με την προοπτική από την Πρωτοχρονιά οι δανειακές εκκρεμότητες να καλύπτονται από το νέο Πτωχευτικό.

Τα δύο στάδια διαδικασίας της αίτησης

Η διαδικασία επί της ουσίας χωρίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά στην υποβολή της αίτησης και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή συνεπάγεται την αποδοχή άρσης φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου:

1) Είσοδος στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis
2) Δήλωση ή επιβεβαίωση στοιχείων α' κατοικίας
3) Δήλωση ή επιβεβαίωση στοιχείων όσων συνθέτουν το νοικοκυριό, δηλαδή συζύγου και τέκνων
4) Δήλωση καταθέσεων στο εξωτερικό

Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης πρέπει να έχει δηλωθεί στην εφορία πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα του οφειλέτη να αναθέσει τη διαδικασία σε σύμβουλο (δικηγόρο, λογιστή) με 250 ευρώ, τα οποία χρεώνονται στο ανεξόφλητο του δανείου.

Στο δεύτερο στάδιο κρίνεται η επιλεξιμότητα. Έχοντας προηγηθεί η ανάκτηση από το Taxis όλων φορολογικών δεδομένων, που αφορούν σε εισοδήματα και ακίνητα, η αίτηση πάει στις τράπεζες που κάνουν τον τελικό έλεγχο, καθώς η πλήρωση εισοδηματικών- περιουσιακών κριτηρίων θα πρέπει να «κουμπώνει» με τα υπόλοιπα των δανείων, με το αν τα δάνεια είναι ενήμερα, σε καθυστέρηση ή «κόκκινα» και με το ύψος καταθέσεων και λοιπών επενδυτικών προϊόντων:

1) η απάντηση θα πρέπει να δίδεται σε 15 ημέρες
2) αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος, αλλά οι δόσεις έχουν ανασταλεί με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ερωτάται εάν η επιθυμεί η επιδότηση να «τρέξει» αμέσως ή με τη λήξη της αναστολής
3) αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος αλλά το δάνειο είναι σε καθυστέρηση ή καταγγελμένο, τότε θα πρέπει να γίνει πρώτα ρύθμιση/αναδιάρθρωση του με την τράπεζα, προκειμένου να ξεκινήσει εν συνεχεία η επιδότηση του.

Τα κριτήρια

Πρώτη προϋπόθεση, για να υπαχθεί κάποιος στο σχήμα επιδότησης, είναι να χαρακτηρίζεται «πληττόμενος» από τον κορωνοϊό. Έτσι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ο μέσος μηνιαίος μικτός μισθός Μαρτίου και Απριλίου θα πρέπει να έχει μειωθεί σε σχέση με Ιανουάριο- Φεβρουάριο ως εξής:

  • για ποσά έως 1.000 ευρώ, τουλάχιστον 10%
  • από 1.000 ευρώ ως 2.000 ευρώ, τουλάχιστον 20%
  • πάνω από 2.000 ευρώ, τουλάχιστον 30%

Για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις τα έσοδα του β’ τριμήνου θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, οι άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να έχουν λάβει την ειδική ενίσχυση από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Κορωνοϊόπληκτοι θεωρούνται, επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια, εταίροι εταιριών που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πήραν ενίσχυση, καθώς και οι δικαιούχοι επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το δεύτερο φίλτρο επιλεξιμότητας, είναι ο συνδυασμός εισοδηματικών- περιουσιακών κριτηρίων, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν τα δάνεια είναι ενήμερα ή σε καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, εφόσον πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες στις 29 Φεβρουαρίου:

i) Η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
ii) Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 18.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη.
iii) Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ
iv) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ανά πιστωτή
v) Η ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας του αιτούντα, να έχει συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ. vi) Τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Εφόσον πρόκειται για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 29 Φεβρουαρίου:

i) Η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
ii) Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 17.000 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 13.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη.
iii) Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ
iv) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά πιστωτή
v) Η ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας του αιτούντα, να έχει συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
vi) Τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Εφόσον πρόκειται για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 29 Φεβρουαρίου και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από την τράπεζα:

i) Η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
ii) Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη.
iii) Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ
iv) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή
v) Η ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας του αιτούντα, να έχει συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 280.000 ευρώ.
vi) Τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Η επιδότηση

Το ύψος της μηνιαίας επιδότησης διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο είναι «κόκκινο» ή όχι κι όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, οι ενήμεροι δανειολήπτες έχουν τη μεγαλύτερη βοήθεια.

Για τα ενήμερα δάνεια ή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών:

  • Για τους πρώτους τρεις μήνες η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται σε 90%
  • Για τους επόμενους τρεις μήνες, ανέρχεται σε 80%
  • Για τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέρχεται σε 70%
  • Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί τα 600 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών:

  • Για τους πρώτους τρεις μήνες η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται σε 80%
  • Για τους επόμενους τρεις μήνες, ανέρχεται σε 70%
  • Για τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέρχεται σε 60%
  • Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί τα 500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Για τα καταγγελμένα δάνεια:

  • Για τους πρώτους τρείς μήνες η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται σε 60%
  • Για τους επόμενους τρείς μήνες, ανέρχεται σε 50%
  • Για τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέρχεται σε 30%
  • Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Οι ποινές

Η συνεισφορά του Δημοσίου καταβάλλεται στους ειδικούς και ακατάσχετους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν αποσταλεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η συνεισφορά δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Ακόμα και μετά την έναρξη καταβολής της συνεισφοράς του, το Δημόσιο προβαίνει σε τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους επί των αιτήσεων, προκειμένου να διαπιστώσει ότι οι οφειλές επί των οποίων καταβάλλεται η συνεισφορά είναι επιλέξιμες και ότι οι δικαιούχοι πληρούν το σύνολο των κατά περίπτωση τιθέμενων προϋποθέσεων κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Υποχρέωση του δανειολήπτη είναι να καταβάλλει εμπροθέσμως το δικό του μερίδιο στη μηνιαία δόση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο αναζητά αναδρομικά όλα τα ποσά που έχει συνεισφέρει. Σημειωτέον ότι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του δανειολήπτη δεν σταματά μετά το 9μηνο, που τελειώνει η συνεισφορά του Δημοσίου. Για τα ενήμερα συνεχίζεται για 6 μήνες επιπλέον, για τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών για ένα 12μηνο και για τα καταγγελμένα επί 18 μήνες. Εάν και σε αυτό το διάστημα ο δανειολήπτης δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, το Δημόσιο θα ζητήσει αναδρομικά το σύνολο της συνεισφοράς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕΚΕ: Μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες και οφειλέτες
ΕΕΚΕ: Μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες και οφειλέτες
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τους δανειολήπτες και οφειλέτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
ΕΕΚΕ: Μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες και οφειλέτες
Σταϊκούρας: Ενέργειες για τη στήριξη των δανειοληπτών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος
Σταϊκούρας: Ενέργειες για τη στήριξη των δανειοληπτών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος
Στις νέες ενέργειες που αναμένεται να προβεί η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες και να ενισχυθεί περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα έδωσε έμφαση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο NPL Forum της Ethos Events.
Σταϊκούρας: Ενέργειες για τη στήριξη των δανειοληπτών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος
Σχέδιο για επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης από τις τράπεζες -Τι ζητάει η κυβέρνηση
Σχέδιο για επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης από τις τράπεζες -Τι ζητάει η κυβέρνηση
Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.
Σχέδιο για επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης από τις τράπεζες -Τι ζητάει η κυβέρνηση
ΕΕΤ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης ευάλωτων δανειοληπτών (Γέφυρα ΙΙΙ)
ΕΕΤ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης ευάλωτων δανειοληπτών (Γέφυρα ΙΙΙ)
Διευκρινίσεις για τη τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος επιδότησης της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών (Γέφυρα ΙΙΙ) δίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
ΕΕΤ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης ευάλωτων δανειοληπτών (Γέφυρα ΙΙΙ)
ΥΠΕΘΟ: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τους servicers - 8 παρεμβάσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
ΥΠΕΘΟ: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τους servicers - 8 παρεμβάσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
Το νομοσχέδιο θωρακίζει τους ευάλωτους οφειλέτες, ενώ προωθεί και τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
ΥΠΕΘΟ: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τους servicers - 8 παρεμβάσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους