Διασώθηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο

Eurokinissi

Απέφυγαν τα χειρότερα στο υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου, καθώς ο Τουρισμός αν και υποτυπώδης, έδωσε πολύτιμες ανάσες στα κρατικά ταμεία.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις του Ιουλίου πήγαν, μεν, χειρότερα από τον Ιούνιο, όπως αναμενόταν, αλλά αποφεύχθηκε το κραχ του Μαΐου, όταν τα έσοδα “βούτηξαν” 33% από το στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υστέρηση των εσόδων του Ιουλίου είναι της τάξης του 15-20% από τον αρχικό στόχο, αν και τα τελικά στοιχεία πληρωμών από τις τράπεζες ενδέχεται να βελτιώσουν περαιτέρω την εικόνα. Έτσι, αν και η... επίδοση είναι χειρότερη από την πτώση του 12% τον Ιούνιο, δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για κατάρρευση λόγω του ισχνού Τουρισμού, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες φέρνει γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ταμειακός στόχος για τον Ιούλιο ήταν 4,7 δισ. ευρώ.

Με τον Τουρισμό να λειτουργεί ως βαρόμετρο για το ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις τάσεις στις αφίξεις ξένων επισκεπτών και η αγωνία για τον Αύγουστο είναι εύλογη, καθώς μπορεί ο εσωτερικός τουρισμός να δίνει “ανάσες” στις επιχειρήσεις του κλάδου και στον Προϋπολογισμό, ωστόσο δεν αρκεί για να καλύψει το “κενό” των ξένων επισκεπτών.

Από την άλλη, υπάρχει ικανοποίηση για τη σταθερά καλή εικόνα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. “Οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν, πλέον, αλλάξει”, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι από το άνοιγμα της οικονομίας και μετά, τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν αυξημένο αριθμό και αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έτσι, αν και ο συνολικός τζίρος από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών καταγράφει μείωση ως και 40% κατά περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών είναι καλοδεχούμενη η αύξηση των e- πληρωμών σε δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα ιατρεία.

Πέρα από την παρακολούθηση μέρα-μέρα της πορείας του Προϋπολογισμού, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη ρύθμιση για τα “παγωμένα” χρέη από φόρους και εισφορές την περίοδο της καραντίνας. Στην πραγματικότητα μιλάμε για 1,5 δισ ευρώ, από υποχρεώσεις που ανεστάλησαν και θα δοθεί η δυνατότητα να πληρωθούν σταδιακά από την Πρωτοχρονιά του 2021 και σε βάθος ενός ή δύο ετών. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει τις 24 δόσεις, το επιτόκιο θα είναι 2,5% κι αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο ακόμα και για όσους ζορίζονται.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μπουν στην ίδια ευνοϊκή ρύθμιση και οφειλές από τις τρέχουσες υποχρεώσεις, δηλαδή φόρος εισοδήματος κι ΕΝΦΙΑ, στην παρούσα φάση φαντάζει δύσκολο, ωστόσο αν η κρίση παραταθεί ή επιδεινωθεί, όλα θα συνεκτιμηθούν....

ΣΧΕΤΙΚΑ