Fitch: Οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τα «κόκκινα δάνεια»

NEWSROOM
Fitch: Οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τα «κόκκινα δάνεια»
Φωτο: AP Images

Θετικά αποτιμά το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, διατυπώνοντας ωστόσο αμφιβολίες για το πόσο «μακριά» θα φτάσει η υλοποίηση της πρότασης. Σύμφωνα με την Fitch το σχέδιο της ΤτΕ, θα μπορούσε να επιταχύνει την εξυγίναση των ισολογισμών των τραπεζών, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή βάση και την κερδοφορία τους.

Ωστόσο, διατυπώνει ανησυχία για τα επόμενα χρόνια αναφέροντας ότι αν και η βραχυπρόθεσμη εφαρμογή του σχεδίου είναι πιθανή, είναι άγνωστο πόσο μακριά μπορεί να φθάσει. Παράλληλα σημειώνει ότι παραμένουν άγνωστες οι διαθέσεις των επενδυτών για ομόλογα που συνδέονται με ελληνικά προβληματικά δάνεια, αν το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, και ο τελικός αντίκτυπος τόσο στις τράπεζες όσο και στα δημοσιονομικά μεγάθη της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Fitch, «χωρίς μία περισσότερο δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs, οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα παραμένουν σημαντικοί για το πιστωτικό προφίλ της χώρας».

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια όπως αναφέρει η Fitch φαίνεται ότι υπάρχει βούληση να μειωθεί το απόθεμα των προβληματικών δανείων, ωστόσο τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου , το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 έδειξε πως η Αθήνα υπαναχωρεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όμως η δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις του οίκου. Τα σχέδια για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών δείχνουν να παίρνουν μορφή, αλλά ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο θα μειώσουν τους κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Κομισιόν στις 21 Νοεμβρίου πως η πρόταση προϋπολογισμού της Ελλάδας παρά τις ανατροπές που περιείχε, «αποτελεί μια ισορροπημένη προσέγγιση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί και οικονομικοί στόχοι», και στηρίζει την κοινωνική συνοχή, ο οίκος Fitch σχολιάζει την μεγάλη πρόκληση που υπάρχει.

Όπως σχολιάζει ο Fitch, οι προσαρμογές αυτές «ακολουθούν την ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2017 ήταν 4% του ΑΕΠ και την υστέρηση στις δαπάνες». Παράλληλα σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την άποψη του οίκου, πως κάποια ακύρωση των προηγούμενων πολιτικών "είναι δυνατή στο πλαίσιο του διαλόγου με τους επίσημους πιστωτές".

Συνεχίζοντας ο οίκος Fitch σημειώνει: «Δεν θεωρούμε ότι αυτό αντανακλά μια μεγάλη αλλαγή στη δημοσιονομική θέση. Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Η μείωση του κρατικού χρέους και τα συμφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος βελτιώνουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, όπως αντανακλάται και στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της Ελλάδας σε 'BB-' τον Αύγουστο».

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ