Moody's: Καταρρέει η τουρκική οικονομία -«Σώθηκαν» τα αποθέματα

NEWSROOM
Moody's: Καταρρέει η τουρκική οικονομία -«Σώθηκαν» τα αποθέματα
Φωτογραφία: AP Images

«Καμπανάκι» για την πορεία της τουρκικής λίρας και της οικονομίας της Τουρκίας σημαίνει η Moody’s σε νέα έκθεσή της.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα και κινδυνεύουν άμεσα να εξαντληθούν, λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας της Αγκυρας να στηρίξει το νόμισμα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι πλέον απειλούνται ευθέως τόσο η τουρκική λίρα όσοα και τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα της 3ης Αυγούστου, η τουρκική λίρα ακολούθησε έναν πραγματικό «κατήφορο» φτάνοντας στις 7,17 λίρες ανά δολάριο.

Οι αναλυτές αποδίδουν το «ναυάγιο» στη μείωση των ακαθάριστων αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα σχεδόν κατά 50% από τα τέλη του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακαθάριστα αποθεματικά -δίχως να συνυπολογίζεται ο χρυσός- κυμαίνονταν στα 46,7 δισ. δολάρια τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, με τα καθαρά αποθεματικά να είναι 13 δισ. δολάρια.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να δανείζεται από τις εμπορικές τράπεζες, λόγω ελλείμματος συναλλάγματος. Η Moody’s αναφέρει επίσης ότι την όλη κατάσταση δυσχεραίνει περαιτέρω και η πανδημία του κορωνοϊού και προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος.

Η μείωση, εν πολλοίς, αποδίδεται και στον «πληγωμένο» τουρισμό της Τουρκίας -και όχι μόνο- που υποδέχθηκε το α’ εξάμηνο του 2020 4,5 εκατ. επισκέπτες έναντι των 18 εκατ. τουριστών το 2019.

Την ίδια στιγμή, ο αυξημένος πληθωρισμός, η επιβράδυνση των χορηγήσεων και τα ανοδικά ποσοστά ανεργίας βάζουν φρένο στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «οξυγόνο» για την τουρκική οικονομία.

Η Τουρκία είχε βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση το 2019. Για να αντιπαλέψει, τότε, την εξασθένηση της ισοτιμίας προέβη σε αυξήσεις επιτοκίων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Οι κινήσεις αυτές επανέφεραν -έστω πρόσκαιρα- μια εικόνα κανονικότητας.

Σήμερα όμως αυτές οι «συνταγές» δεν είναι αρκετές και το οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν θα πρέπει να καταστρώσει ένα πιο επιθετικό σχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ