Σκωτσέζικο ντους από τις προβλέψεις της ΕΚΤ

Φωτο: AP Images

Όποιοι έσπευσαν να... πανηγυρίσουν διαβάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τη δυναμική ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μάλλον “πάγωσαν” όταν έφτασαν στις επιμέρους εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης στην αγορά εργασίας.

Η καραντίνα της Άνοιξης βύθισε τις οικονομίες της Ευρώπης- της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- σε πρωτοφανή ύφεση, που μόνο με πολεμικές συνθήκες θα μπορούσε να παρομοιαστεί. Ο αντίκτυπος στο υπόλοιπο της χρονιάς παραμένει ισχυρός, ωστόσο η ΕΚΤ εκτιμά ότι το βάθος της ύφεσης θα είναι μικρότερο και συγκεκριμένα 8% αντί 8,7%, που προέβλεπε τον Ιούνιο. Πρόκειται για το βασικό σενάριο εργασίας, που στηρίζεται στη λογική της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την ιδιωτική κατανάλωση σε κάθε περίπτωση να υποχωρεί κατά 8%, καταγράφοντας έτσι ιστορικό αρνητικό ρεκόρ. Παρά ταύτα, στο δεύτερο μισό του χρόνου αναμένεται δυναμική επαναφορά, με τη συνδρομή των μέτρων στήριξης που “τρέχουν” σε όλες τις χώρες.

Υπάρχουν, όμως, δύο σημεία της Έκθεσης της ΕΚΤ, που αναμφίβολα πρέπει να προβληματίζουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες μπήκαν σε αυτήν τη νέα κρίση από μειονεκτική θέση. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από το διπλό μνημονιακό σοκ της απώλειας 25% του ΑΕΠ και της εκτίναξης της ανεργίας ως το 27%.

Το πρώτο στοιχείο, που σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από την Ειδική Επιτροπή που θα εκπονήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης, είναι ότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη θα υποστούν κατάρρευση. Με φόντο το επενδυτικό “κενό” των 100 δισ ευρώ που “κουβαλάει” η Ελλάδα στην προσπάθεια της να γυρίσει σελίδα, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ “βλέπουν” μείωση των επενδύσεων κατά 12,3% φέτος, με τάση σταδιακής ανάκαμψης στα προ Covid επίπεδα το 2022. Μια περιορισμένη ανάκαμψη αναμένεται στη διάρκεια των επόμενων μηνών, ωστόσο η “ταχύτητα” θα διαφέρει από χώρα σε χώρα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει την Ελλάδα με τα πολλά προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Το δεύτερο στοιχείο, που ήδη πονοκεφαλιάζει τα συναρμόδια υπουργεία, είναι ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που έφερε η πανδημία, δεν θα υποχωρήσουν εύκολα. Τουναντίον. Αν και οι εκτιμήσεις είναι καλύτερες από αυτές του Ιουνίου (ποσοστό 8,5% αντί 9,8%), η κατάσταση στην αγορά εργασίας αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στο 9,5% το 2021, ενώ ακόμα και το 2022 δεν θα έχουμε επιστρέψει ούτε καν στα φετινά επίπεδα.

Επιστρέφοντας στις προβλέψεις για το ΑΕΠ, η ΕΚΤ έχει εκπονήσει δύο ακόμα σενάρια. Στο ήπιο, που στηρίζεται στον περιορισμό του κορωνοϊού και στην ισχυρή απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις, η ύφεση θα περιοριστεί στο 7,2%, με την ανεργία να υποχωρεί ταχύτατα. Στο αρνητικό σενάριο, που βασίζεται στο ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων λόγω έξαρσης της πανδημίας, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα “βυθιστεί” με ρυθμούς 10%, με την ανεργία να εκτινάσσεται πάνω από το 11% τα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ