fbpxΣκωτσέζικο ντους από τις προβλέψεις της ΕΚΤ | Economistas.gr
Skip to main content

Σκωτσέζικο ντους από τις προβλέψεις της ΕΚΤ

Σκωτσέζικο ντους από τις προβλέψεις της ΕΚΤ
Φωτο: AP Images

Όποιοι έσπευσαν να... πανηγυρίσουν διαβάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τη δυναμική ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μάλλον “πάγωσαν” όταν έφτασαν στις επιμέρους εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης στην αγορά εργασίας.  

Η καραντίνα της Άνοιξης βύθισε τις οικονομίες της Ευρώπης- της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- σε πρωτοφανή ύφεση, που μόνο με πολεμικές συνθήκες θα μπορούσε να παρομοιαστεί. Ο αντίκτυπος στο υπόλοιπο της χρονιάς παραμένει ισχυρός, ωστόσο η ΕΚΤ εκτιμά ότι το βάθος της ύφεσης θα είναι μικρότερο και συγκεκριμένα 8% αντί 8,7%, που προέβλεπε τον Ιούνιο. Πρόκειται για το βασικό σενάριο εργασίας, που στηρίζεται στη λογική της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την ιδιωτική κατανάλωση σε κάθε περίπτωση να υποχωρεί κατά 8%, καταγράφοντας έτσι ιστορικό αρνητικό ρεκόρ. Παρά ταύτα, στο δεύτερο μισό του χρόνου αναμένεται δυναμική επαναφορά, με τη συνδρομή των μέτρων στήριξης που “τρέχουν” σε όλες τις χώρες.  

Υπάρχουν, όμως, δύο σημεία της Έκθεσης της ΕΚΤ, που αναμφίβολα πρέπει να προβληματίζουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες μπήκαν σε αυτήν τη νέα κρίση από μειονεκτική θέση. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από το διπλό μνημονιακό σοκ της απώλειας 25% του ΑΕΠ και της εκτίναξης της ανεργίας ως το 27%.  

Κατάρρευση των επενδύσεων

Το πρώτο στοιχείο, που σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από την Ειδική Επιτροπή που θα εκπονήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης, είναι ότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη θα υποστούν κατάρρευση. Με φόντο το επενδυτικό “κενό” των 100 δισ ευρώ που “κουβαλάει” η Ελλάδα στην προσπάθεια της να γυρίσει σελίδα, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ “βλέπουν” μείωση των επενδύσεων κατά 12,3% φέτος, με τάση σταδιακής ανάκαμψης στα προ Covid επίπεδα το 2022. Μια περιορισμένη ανάκαμψη αναμένεται στη διάρκεια των επόμενων μηνών, ωστόσο η “ταχύτητα” θα διαφέρει από χώρα σε χώρα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει την Ελλάδα με τα πολλά προβλήματα ανταγωνιστικότητας.  

screenshot_20200910-224846.jpg

Μαύρες προβλέψεις για την ανεργία

Το δεύτερο στοιχείο, που ήδη πονοκεφαλιάζει τα συναρμόδια υπουργεία, είναι ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που έφερε η πανδημία, δεν θα υποχωρήσουν εύκολα. Τουναντίον. Αν και οι εκτιμήσεις είναι καλύτερες από αυτές του Ιουνίου (ποσοστό 8,5% αντί 9,8%), η κατάσταση στην αγορά εργασίας αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στο 9,5% το 2021, ενώ ακόμα και το 2022 δεν θα έχουμε επιστρέψει ούτε καν στα φετινά επίπεδα.  

screenshot_20200910-224948.jpg

Επιστρέφοντας στις προβλέψεις για το ΑΕΠ, η ΕΚΤ έχει εκπονήσει δύο ακόμα σενάρια. Στο ήπιο, που στηρίζεται στον περιορισμό του κορωνοϊού και στην ισχυρή απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις, η ύφεση θα περιοριστεί στο 7,2%, με την ανεργία να υποχωρεί ταχύτατα. Στο αρνητικό σενάριο, που βασίζεται στο ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων λόγω έξαρσης της πανδημίας, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα “βυθιστεί” με ρυθμούς 10%, με την ανεργία να εκτινάσσεται πάνω από το 11% τα επόμενα δύο χρόνια.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μάχη των επιτοκίων στην Ευρώπη και το ελληνικό ενδιαφέρον
Η μάχη των επιτοκίων στην Ευρώπη και το ελληνικό ενδιαφέρον
Μηδενική η απόδοση των καταθέσεων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις- Θ’ ανάψει πράσινο φως η Γερμανία για δημοσιονομική χαλάρωση και αλλαγή πλεύσης από ΕΚΤ;
Η μάχη των επιτοκίων στην Ευρώπη και το ελληνικό ενδιαφέρον
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα
Χαμηλή παραμένει η ροή στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία- Δεν έχουν στείλει ακόμα οι τράπεζες τα στοιχεία που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αθήνα
Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ
Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ
Οι αγορές προσδοκούν το κάτι παραπάνω από την ΕΚΤ για να μπει τέλος στην «αιματοχυσία» των τελευταίων ημερών- Αποφασισμένοι οι Γάλλοι να «σπάσουν» τη γερμανική δυσκαμψία.
Με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ
«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!  
«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!  
Λύνει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου το... υπερμπαζούκα της Κ. Λαγκάρντ- Το παρασκήνιο των αποφάσεων της ΕΚΤ
«Δώρο» 25 δισ. από την ΕΚΤ στην Ελλάδα!