Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι από το νέο τοπίο στις εισφορές - Παραδείγματα

NEWSROOM
Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι από το νέο τοπίο στις εισφορές - Παραδείγματα
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση του εισοδήματός τους θα δουν από την Πρωτοχρονιά οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σε συνδυασμό με το «ψαλίδισμα» των ασφαλιστικών εισφορών.

Αν και είναι σαφές ότι ενδεχομένως θα υπάρχει πολιτικό κόστος από την εξαίρεση στην παρούσα φάση των δημοσίων υπαλλήλων, η λογική ήταν πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στους επαγγελματίες, οι οποίοι βρέθηκαν στη δίνη της πρωτοφανούς κρίσης. Το κόστος για τον Προϋπολογισμό και αντιστοίχως το όφελος γι’ αυτούς τους φορολογούμενους υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δισ ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι η ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πέρα από τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι δεν υπέστησαν μειώσεις μισθών ούτε κατά την περίοδο της καραντίνας, από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται στην παρούσα φάση και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αφενός δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες λόγω της πανδημίας, αφετέρου στην πλειοψηφία τους κινούνται εισοδηματικά κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ, όπου ως γνωστόν δεν επιβάλλεται ούτως ή άλλως εισφορά αλληλεγγύης. Και στις δύο αυτές κατηγορίες φορολογούμενων, ο Πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει η πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογούμενων, με ένα κόστος που ανέρχεται σε 1,2 δισ ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν διαφορά στο μισθό τους από τον Ιανουάριο, όταν στην εκκαθάριση θα έχουν μείωση των εισφορών τους κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (οι άλλες 2 μονάδες αφορούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών), ενώ η παρακράτηση φόρου δεν θα επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης. Ας δούμε τις εξής περιπτώσεις εργαζομένων:

Μισθός 1.000 ευρώ:

3,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
10 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Μισθός 1.500 ευρώ:

16,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
15,5 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Μισθός 2.500 ευρώ:

71,5 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
26 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Κερδισμένοι μπορούν να χαρακτηριστούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή ως την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων την Άνοιξη του 2021, όπου θα αποτυπωθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος.

Καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ:

176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
1.300 ευρώ από το φόρο εισοδήματος

Καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ:

676 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
1.400 ευρώ από το φόρο εισοδήματος

ΣΧΕΤΙΚΑ