«Τρέχουν» αντιπλημμυρικά έργα 350 εκατ. λόγω των ακραίων φαινομένων

Πλημμύρες στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων από τον «Ιανό / Eurokinissi

Αντιπλημμυρικά έργα αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει αρκετές περιοχές τα τελευταία έτη, όπως τη Μάνδρα και την Ελευσίνα το 2017 και την Εύβοια τον περασμένο Αύγουστο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εγκριθεί συμβάσεις για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, οι οποίες προβλέπουν δαπάνες άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύντομα θα εγκριθούν και άλλες με αξία σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους μεγάλους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης.

Τα έργα θα γίνουν σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός και Κεντρική Οδός) και για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων από τους κατά τόπους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την κυβερνητική επιτροπή συντονισμού μεγάλων οδικών έργων υποδομής, στην οποία καθήκοντα συντονιστή έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Είχε προηγηθεί εισήγηση προς την επιτροπή του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία τονιζόταν ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών κοντά στους οδικούς άξονες αποτελεί επιτακτική ανάγκη λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν αρκετές περιοχές της χώρας τα τελευταία έτη.

Με αποφάσεις του υπουργού Υποδομών έχουν ήδη εγκριθεί τρεις συμβάσεις. Η πρώτη αφορά στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων συνολικής δαπάνης 105 εκατομμυρίων ευρώ σε περιοχές κοντά στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα), η δεύτερη στα τμήματα Ξυνιάδα – Ανάβρα, Ανάβρα – Τρίκαλα και Λαµία – Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, με δαπάνη 70 εκατομμυρίων ευρώ και η τρίτη, με συνολική δαπάνη 79 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών κοντά στο τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα και την περιμετρική οδό Καλαμάτας του αυτοκινητόδρομου Μορέα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθούν δύο ακόμα συμβάσεις με αξία περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές κατά μήκος του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και της Ολυμπίας Οδού.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών, ενώ το χρονοδιάγραμμα κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες από την έγκριση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.

Μεταξύ των υποχρεώσεων των εταιρειών παραχώρησης περιλαμβάνεται η εκπόνηση των οριστικών υδραυλικών, κτηματολογικών, περιβαλλοντικών και στατικών μελετών, όπως επίσης και οι μελέτες οριοθέτησης υδατορεμάτων και για τα έργα που δε θα επιλεγούν να κατασκευαστούν ως επείγοντα. Μετά την έγκριση των μελετών αυτών και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις θα παραδοθούν για υλοποίηση στις αρμόδιες περιφέρειες και στους δήμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ