fbpxΑνοίγει ο δρόμος για 650 προσλήψεις στις συγκοινωνίες | Economistas.gr
Skip to main content

Ανοίγει ο δρόμος για 650 προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Ανοίγει ο δρόμος για 650 προσλήψεις στις συγκοινωνίες
Έρχεται η προκήρυξη για 650 θέσεις εργασίας στις συγκοινωνίες / Eurokinissi

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη 650 οδηγών και τεχνικών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, στον απόηχο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους 500 επιπλέον λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, να υπογράψουν την προκήρυξη για την πρόσληψη των νέων εργαζομένων.

Η προκήρυξη εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, μετά από την αποστολή της στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.

Η διαδικασία των προσλήψεων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανάρτηση της προκήρυξης για την ενίσχυση του προσωπικού στα μέσα μεταφοράς στις ιστοσελίδες του ΑΣΕΠ, του υπουργείου Υποδομών και στις εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ).

Μετά από τη δημοσίευση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την κάλυψη των 450 νέων θέσεων στην ΟΣΥ και των 200 στη ΣΤΑΣΥ.

Όπως έχουν αναφέρει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υποδομών, οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασίες fast track τηρώντας τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το ΑΣΕΠ. Ο στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συμπέσει χρονικά με τη σταδιακή παράδοση των 300 λεωφορείων τα οποία θα αποκτηθούν με leasing.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με το ίδιο μοντέλο που ακολούθησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πρόσληψη περίπου 1.500 ειδικών φρουρών και 800 συνοριοφυλάκων.

Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία αναφέρουν ότι οι νέοι οδηγοί λεωφορείων θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι μεταξύ των κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να πληρούν είναι η κατοχή επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.

Τα 500 νέα λεωφορεία που θα μπουν σε κίνηση έως το τέλος του έτους όπως είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των φαινομένων συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς.

Το υπουργείο Υποδομών έχει δρομολογήσει επίσης την αναβάθμιση, την επισκευή και την προμήθεια νέων συρμών στα μέσα σταθερής τροχιάς, με στόχο τη βελτίωση των συχνοτήτων των δρομολογίων.

Τέλος του 2020 ο διαγωνισμός για τους 15 συρμούς στη γραμμή 1

Σε περίπου δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία των τευχών του διαγωνισμού για την αναβάθμιση 15 συρμών των ΗΣΑΠ, την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών τον περασμένο μήνα.

Ο διαγωνισμός για τους συρμούς της γραμμής 1 του μετρό, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους.

Η αναβάθμιση των συρμών των ΗΣΑΠ, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, είναι απαραίτητη καθώς τα τρένα αυτά έχουν φτάσει στα όρια της επιχειρησιακής τους ικανότητας με αρκετά να είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης σε περίπου 75 βαγόνια, δεδομένου ότι ο κάθε συρμός των ΗΣΑΠ αποτελείται από πέντε ή έξι βαγόνια. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα ενισχυθεί σημαντικά ο διαθέσιμος στόλος των ΗΣΑΠ στη γραμμή 1 του μετρό. Από το σύνολο των 45 συρμών, περίπου οι μισοί επιστρατεύονται καθημερινά για την εκτέλεση των δρομολογίων με δύο ακόμα σε εφεδρεία.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και ενόψει της παράδοσης τριών ακόμα σταθμών της επέκτασης προς τον Πειραιά, το υπουργείο Υποδομών προγραμματίζει εντός της επόμενης τριετίας την προμήθεια επτά διρευματικών συρμών για τις γραμμές 2 και 3 του μετρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλεγχοι για μαϊμού ανέργους στις συγκοινωνίες - Βουτιά στα έσοδα
Έλεγχοι για μαϊμού ανέργους στις συγκοινωνίες - Βουτιά στα έσοδα
Προς εξορθολογισμό η κοινωνική πολιτική στα μέσα μεταφορά. Πτώση στα έσοδα παρά το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εξετάζεται η μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
Έλεγχοι για μαϊμού ανέργους στις συγκοινωνίες - Βουτιά στα έσοδα
Αλλαγές στους όρους ανάθεσης έργου των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες
Αλλαγές στους όρους ανάθεσης έργου των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες
Με τις νέες διατάξεις προσδιορίζεται ότι ο χρόνος ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, ενώ δίνεται η δυνατότητα υπεκμίσθωσης μέρους των ανατιθέμενων συγκοινωνιακών υπηρεσιών και σε άλλα ΚΤΕΛ.
Αλλαγές στους όρους ανάθεσης έργου των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες
Βυθίζει τα έσοδα στις συγκοινωνίες ο κορωνοϊός
Βυθίζει τα έσοδα στις συγκοινωνίες ο κορωνοϊός
Μείωση της επιβατικής κίνησης η οποία ανέρχεται σε περίπου 15% τις τελευταίες ημέρες. Στο ποσό των 106 εκατομμυρίων ευρώ θα ανέλθει η κρατική επιδότηση του ομίλου ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) το 2020.
Βυθίζει τα έσοδα στις συγκοινωνίες ο κορωνοϊός
Συγκοινωνίες: Το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα
Συγκοινωνίες: Το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα
Εξαίρεση εργαζομένων στις συγκοινωνίες από άδειες ειδικού σκοπού. Μέτρα και για την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς. Η κατάρρευση των εσόδων.
Συγκοινωνίες: Το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα