fbpx«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης | Economistas.gr
Skip to main content

«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης

«Γκάζια» για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Shutterstock

«Ήτανε στραβό το κλίμα, το’ φαγε κι ο γάιδαρος», λέει η πάνσοφη λαϊκή παροιμία που περιγράφει την προσπάθεια υπουργείων και επιτροπών να εκπονήσουν το πιο δύσκολο σχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, την ώρα που η επιστροφή του κορωνοϊού απειλεί να κάνει σκόνη και θρύψαλα κάθε προγραμματισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον φιλόδοξο project βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, καθώς από έναν τεράστιο όγκο προτάσεων και εισηγήσεων- πολλές φορές όχι επαρκώς τεκμηριωμένες, όπως λένε οι… κακές γλώσσες- θα πρέπει να «γεννηθεί» το σχέδιο που οδηγεί με ασφάλεια στα περίπου 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό που έγινε σαφές από τις οδηγίες των Βρυξελλών είναι ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υποβληθούν ΜΟΝΟ τα προσχέδια από τα κράτη- μέλη, ενώ τα οριστικά σχέδια έχουν ως καταληκτική προθεσμία την 30η Απριλίου του 2021. Με αυτό το δεδομένο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του Σχεδίου, είναι πολύ πιθανό να τεθεί σε διαβούλευση ΜΕΤΑ την υποβολή του στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, καθώς πρόκειται για το προσχέδιο. Ακόμα κι έτσι, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός.

Σχέδιο Ανάκαμψης: Τέσσερα πεδία - προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έφτασαν στην Αθήνα, για να πάρει “πράσινο” φως το Σχέδιο, θα πρέπει να καλύπτει επαρκώς τέσσερα βασικά πεδία:

1. Την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής
2. Την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας
3. Την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης
4. Την ψηφιακή και “πράσινη” μετάβαση

Πέρα από την ετοιμότητα των Ελληνικών Αρχών παραμένει, πάντως, αναπάντητο το ερώτημα για την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να «τρέξουν» τις διαδικασίες, έτσι ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό το Ταμείο τον Ιανουάριο. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι εκτός των άλλων, δεν έχουν αποσαφηνιστεί κρίσιμες λεπτομέρειες των όρων εκταμίευσης π.χ. για την προκαταβολή. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι ως προκαταβολή θα πρέπει να θεωρούνται “κλειδωμένα” γύρω στα 1,1- 1,2 δισ ευρώ, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν η προκαταβολή του 10% επί του μεριδίου κάθε χώρας, καλύπτει και τους πόρους του React U και τα δάνεια που δικαιούται, τα οποία για την περίπτωση της Ελλάδας ανέρχονται σε 12,5 δισ ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θέλει να “τρέξει”, έτσι ώστε η προκαταβολή να μπει στα κρατικά ταμεία ει δυνατόν μέσα στην Άνοιξη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων υπολογίζεται ότι το τελικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα έχει φτάσει στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους, έτσι ώστε η έγκριση του να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο β’ τρίμηνο του 2021. Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, η Αθήνα θα λάβει προκαταβολή ως το Μάιο- Ιούνιο, ενώ η πρώτη εκταμίευση υπολογίζεται πριν από το τέλος του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Από την έρευνα που πραγματοποίησαν τεχνοκράτες προκύπτει πως οικονομίες και χώρες με γηρασμένο πληθυσμό και αυξημένο Χρέος θα ωφεληθούν λίγο από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Ξεκινά η «μάχη» για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Ξεκινά η «μάχη» για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Σε εκκρεμότητα η ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και στα κράτη- Οι αγορές «βλέπουν» κόντρες για τους δημοσιονομικούς κανόνες την Άνοιξη- Ενδεχόμενο νέο lockdown θα φέρει τα πάνω κάτω στο σχεδιασμό
Ξεκινά η «μάχη» για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης